ТУЗЛАНСКИ ВИТЕЗ ОСТОЈА ПАЉИЋ

Пре неколико дана, изашла је из штампе књига „Тузлански витез Остоја Паљић“, дело академског сликара Здравка Новака, унука великог ратника са Добруџе и Солунског фронта. „Књига је настала као сећање на невероватног човека, храброг и часног, чији подвизи и јунаштва не смеју бити заборављени, као  знамен херојства једног човека у тешком времену“, истичу у „Просвјети“ из Тузле, која је објавила то дело.

Остоја је по повратку из немачког логора бринуо о свом унуку, ратном сирочету. Стога, не треба да чуди велика посвећеност чувању имена и дела славног ратника. Остоја Паљић, храбри српски добровољац, учесник Великог рата, носилац највиших војних одликовања за заслуге у рату, живео је у Тузли, где је и преминуо 1959.године.

Одликован је Карађорђевом звездом са мачевима, златним медаљама Обилића, руским Крстом Светог Ђорђа IV степена, румунским Крстом за храброст, енглеском Медаљом за храброст Џорџ Пети, француским Крстом Легије части дивизијског ранга, носилац Споменице рата за ослобођење и уједињење 1915-1918.  Његова одликовања  била су  изложена у Палати Србија на Новом Београду, у оквиру изложбе коју је отворио Музеј Југославије у Београду, 1. децембра 2018. „Дан вредан века“. Господин Здравко Новак, Остојин унук, присуствовао је изложби, као поносан потомак великог ратника.

Књигу„Тузлански витез Остоја Паљић“ објавило је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Тузле.

 

Извор: Војвођански новинар, СКПД „Просвјета“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *