TUZLANSKI VITEZ OSTOJA PALJIĆ

Pre nekoliko dana, izašla je iz štampe knjiga „Tuzlanski vitez Ostoja Paljić“, delo akademskog slikara Zdravka Novaka, unuka velikog ratnika sa Dobrudže i Solunskog fronta. „Knjiga je nastala kao sećanje na neverovatnog čoveka, hrabrog i časnog, čiji podvizi i junaštva ne smeju biti zaboravljeni, kao  znamen herojstva jednog čoveka u teškom vremenu“, ističu u „Prosvjeti“ iz Tuzle, koja je objavila to delo.

Ostoja je po povratku iz nemačkog logora brinuo o svom unuku, ratnom siročetu. Stoga, ne treba da čudi velika posvećenost čuvanju imena i dela slavnog ratnika. Ostoja Paljić, hrabri srpski dobrovoljac, učesnik Velikog rata, nosilac najviših vojnih odlikovanja za zasluge u ratu, živeo je u Tuzli, gde je i preminuo 1959.godine.

Odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima, zlatnim medaljama Obilića, ruskim Krstom Svetog Đorđa IV stepena, rumunskim Krstom za hrabrost, engleskom Medaljom za hrabrost Džordž Peti, francuskim Krstom Legije časti divizijskog ranga, nosilac Spomenice rata za oslobođenje i ujedinjenje 1915-1918.  Njegova odlikovanja  bila su  izložena u Palati Srbija na Novom Beogradu, u okviru izložbe koju je otvorio Muzej Jugoslavije u Beogradu, 1. decembra 2018. „Dan vredan veka“. Gospodin Zdravko Novak, Ostojin unuk, prisustvovao je izložbi, kao ponosan potomak velikog ratnika.

Knjigu„Tuzlanski vitez Ostoja Paljić“ objavilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Tuzle.

 

Izvor: Vojvođanski novinar, SKPD „Prosvjeta“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *