Одржана новосадска премијера шпијунског трилера „Вера“

Домаћи трилер „Вера“ у режији дебитанта Недељка Ковачића, који је инспирисан узбудљивом истинитом причом о Вери Пешић, вишеструкој шпијунки из времена Другог светског рата, премијерно је 10. новембра приказан пред новосадском  публиком. Део глумачке екипе, који је прошетао црвеним тепихом Арене Синеплекс, а након пројекције се и поклонио гледаоцима у пуној биоскопској сали, поделио је за Војвођански новинар своје утиске и мотиве за рад на том јединственом филмском пројекту. За наш портал говорили су редитељ Ковачић, главна глумица Јована Стојиљковић и глумци Александар Срећковић и Џек Димич.

Ми се бавимо појединцем у компликовним историјским околностима, где се сукобљавају тешке и агресивне идеологије, а порука „Вере“ је важна за овај тренутак јер и и ми живимо у времену сукобљавања разних идеологија. А „Вера“ своди ствари на људски ниво, она ради оно што може да уради за себе. Наша историја је пуна интересантних личности о којима се могу снимати филмови, али нема много жена. Вера Пешић је фасцинантна јер кроз њен живот може да се исприча прича о том времену, и то кроз женски лик који је стварно постојао“, објашњава редитељ Недељко Ковачић зашто је одабрао да окосница овог шпијунског трилера буде животни пут „српске Мата Хари“.

Млада Јована Стојиљковић је, каже, захвална на прилици да игра главну женску улогу и признаје да је осећала одговорност јер је Вера Пешић заиста постојала. „Трудила сам се, истражујући њен лик кроз документе и фотографије, као и у разговору с редитељем, да објединим ту фактографију и оно што је у филму фикција, да она буде аутентична, да има јаку емоцију и да у мушком друштву  и мрачном окружењу покаже снагу карактера“, истиче ова млада глумица која је сјајном глумом изазвала овације новосадске публике.

Глумац Александар Срећковић са задовољством је, каже, прихватио улогу.  „Био сам одушевљен кад ми је продуценткиња послала сценарио. Ја се надам да ће ово да буде тек први филм који се бави великим женама из наше историје. Јака животна прича о снажној жени у време које је за све било тешко и судбинско, поготово за жене које су у то време још увек биле усмерене на децу и породицу. То је прича о особи која је рушила социјалне, политичке и обавештајне стандарде и то је оно што ме привукло кад сам видео сценарио. Тумачим лик Славка Радовића, представника краљевске контраобавештајне службе пред  Други светски рат, који је типичан пример мушкарца који има моћ и мисли да има право да се понаша како он жели у том тренутку“, објашњава  Срећковић.

 

Специјално због новосадске премијере „Вере“, из Њујорка је у Арена Синеплекс дошао и Џек Димич, глумац који је у Америци неретко играо у шпијунским трилерима.  Ипак, каже, овај филм (који је први пут погледао управо на новосадској премијери), оставио је на њега снажан утисак. „Мислим да је то озбиљан филм о једној жени која је посветила свој живот нечему за шта је само она знала о чему се ради. А можда и није? Фасциниран сам, пре свега, филмом као пројектом и идејом да жена буде у главној улози, и то веома битна за нашу историју. Колегиница Стојиљковић је то маестрално глумачки, духовно и занатски изнела на својим раменима, на најлепши могући начин је дочарала лик жене која је имала тако комплексан живот, нажалост, трагично завршен“, каже Димић за Војвођански новинар. Говорећи о лику Ђорђа Роша којег тумачи у филму, каже да је он „послован човек који је зарађивао на себи својствен начин, али је пре свега био патриота“. „О Рошу се мало зна. Ја сам се почео бавити његовим историјским ликом тек кад сам добио улогу. Рош је врхунски интелектуалац који је путовао светом, говорио много језика, био нека врста пословног човека, индустријалац, али  је у најтежим временима помогао нашој земљи. Пошто сам читао приче да је био шармантан и да је јако држао до изгледа, ја сам се трудио да изнесем управо тај шарм. Не знам да ли сам успео, али сад кад сам погледао пројекцију, задовољан сам кадровима које сам видео јер сам га управо тако замишљао кад сам видео сценарио“, рекао нам је Димич у интервјуу након пројекције.

 

Филм „Вера“ можете погледати у Арени Синеплекс , а на интернет страници биоскопа дате су цене карата и термини пројекције.

http://www.arenacineplex.com/film/3018/VERA

Текст и фото: Милијана Кочић и Јелена Допуђ

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *