Održana novosadska premijera špijunskog trilera „Vera“

Domaći triler „Vera“ u režiji debitanta Nedeljka Kovačića, koji je inspirisan uzbudljivom istinitom pričom o Veri Pešić, višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, premijerno je 10. novembra prikazan pred novosadskom  publikom. Deo glumačke ekipe, koji je prošetao crvenim tepihom Arene Sinepleks, a nakon projekcije se i poklonio gledaocima u punoj bioskopskoj sali, podelio je za Vojvođanski novinar svoje utiske i motive za rad na tom jedinstvenom filmskom projektu. Za naš portal govorili su reditelj Kovačić, glavna glumica Jovana Stojiljković i glumci Aleksandar Srećković i Džek Dimič.

Mi se bavimo pojedincem u komplikovnim istorijskim okolnostima, gde se sukobljavaju teške i agresivne ideologije, a poruka „Vere“ je važna za ovaj trenutak jer i i mi živimo u vremenu sukobljavanja raznih ideologija. A „Vera“ svodi stvari na ljudski nivo, ona radi ono što može da uradi za sebe. Naša istorija je puna interesantnih ličnosti o kojima se mogu snimati filmovi, ali nema mnogo žena. Vera Pešić je fascinantna jer kroz njen život može da se ispriča priča o tom vremenu, i to kroz ženski lik koji je stvarno postojao“, objašnjava reditelj Nedeljko Kovačić zašto je odabrao da okosnica ovog špijunskog trilera bude životni put „srpske Mata Hari“.

Mlada Jovana Stojiljković je, kaže, zahvalna na prilici da igra glavnu žensku ulogu i priznaje da je osećala odgovornost jer je Vera Pešić zaista postojala. „Trudila sam se, istražujući njen lik kroz dokumente i fotografije, kao i u razgovoru s rediteljem, da objedinim tu faktografiju i ono što je u filmu fikcija, da ona bude autentična, da ima jaku emociju i da u muškom društvu  i mračnom okruženju pokaže snagu karaktera“, ističe ova mlada glumica koja je sjajnom glumom izazvala ovacije novosadske publike.

Glumac Aleksandar Srećković sa zadovoljstvom je, kaže, prihvatio ulogu.  „Bio sam oduševljen kad mi je producentkinja poslala scenario. Ja se nadam da će ovo da bude tek prvi film koji se bavi velikim ženama iz naše istorije. Jaka životna priča o snažnoj ženi u vreme koje je za sve bilo teško i sudbinsko, pogotovo za žene koje su u to vreme još uvek bile usmerene na decu i porodicu. To je priča o osobi koja je rušila socijalne, političke i obaveštajne standarde i to je ono što me privuklo kad sam video scenario. Tumačim lik Slavka Radovića, predstavnika kraljevske kontraobaveštajne službe pred  Drugi svetski rat, koji je tipičan primer muškarca koji ima moć i misli da ima pravo da se ponaša kako on želi u tom trenutku“, objašnjava  Srećković.

 

Specijalno zbog novosadske premijere „Vere“, iz Njujorka je u Arena Sinepleks došao i Džek Dimič, glumac koji je u Americi neretko igrao u špijunskim trilerima.  Ipak, kaže, ovaj film (koji je prvi put pogledao upravo na novosadskoj premijeri), ostavio je na njega snažan utisak. „Mislim da je to ozbiljan film o jednoj ženi koja je posvetila svoj život nečemu za šta je samo ona znala o čemu se radi. A možda i nije? Fasciniran sam, pre svega, filmom kao projektom i idejom da žena bude u glavnoj ulozi, i to veoma bitna za našu istoriju. Koleginica Stojiljković je to maestralno glumački, duhovno i zanatski iznela na svojim ramenima, na najlepši mogući način je dočarala lik žene koja je imala tako kompleksan život, nažalost, tragično završen“, kaže Dimić za Vojvođanski novinar. Govoreći o liku Đorđa Roša kojeg tumači u filmu, kaže da je on „poslovan čovek koji je zarađivao na sebi svojstven način, ali je pre svega bio patriota“. „O Rošu se malo zna. Ja sam se počeo baviti njegovim istorijskim likom tek kad sam dobio ulogu. Roš je vrhunski intelektualac koji je putovao svetom, govorio mnogo jezika, bio neka vrsta poslovnog čoveka, industrijalac, ali  je u najtežim vremenima pomogao našoj zemlji. Pošto sam čitao priče da je bio šarmantan i da je jako držao do izgleda, ja sam se trudio da iznesem upravo taj šarm. Ne znam da li sam uspeo, ali sad kad sam pogledao projekciju, zadovoljan sam kadrovima koje sam video jer sam ga upravo tako zamišljao kad sam video scenario“, rekao nam je Dimič u intervjuu nakon projekcije.

 

Film „Vera“ možete pogledati u Areni Sinepleks , a na internet stranici bioskopa date su cene karata i termini projekcije.

http://www.arenacineplex.com/film/3018/VERA

Tekst i foto: Milijana Kočić i Jelena Dopuđ

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *