Брига о здрављу и безбедности младих на првом месту

Прво предавање одржано је за ученике Средње школе „Свети Никола” и Медицинске школе „Хипократ”, а у плану је да се реализује и у Веслачком клубу „Данубијус 1885”, док ће предавање у „ОК клубу” на Спенсу бити отворено за јавност уз придржавање свих епидемиолошких мера за спречавање ширења коронавируса.

Председница Удружења грађана „Респект НС”  је Слађана Челић, магистар физичке културе и докторант на Факултету  спорта и физичког васпитања. Била је вишегодишњи репрезентативац Југославије у џудо и самбо спорту, у којима је освојила врхунске резултате. Самбо спорт је (самоодбрана без оружја), у којем је освојила 2.место на светском сениорском, 2. и 3.  место је  на студентском светском и два пута је била  3. на првенствима Европе. Седам пута првакиња државе и првакиња Балкана у џудоу. Добитница је „Спартакове награде, као највеће признање за спорт у Војводини. Дневникову награду за најбољег самбисту, четири награде Наставно научног већа факултета и многе друге.

„Пре свега желим да се захвалим  Граду Новом Саду, Градској  управи за спорт и омладину – Канцеларија за младе, као и Покрајинском  секретаријату  за спорт и омладину Војводине, који су препознали важност ових пројеката и који их свесрдно  подржавају.“- рекла је Слађана Челић.

У  оквиру пројекта „Здраво-Браво”, који се састоји из неколико, подједнако важних сегмената,  с младима разговарају о превенцији насиља, самоодбрани која укључује и показни део, о значају вежбања, психо-физичком здрављу младих , хигијени, као  и о правилној  исхрани.


Обзиром на своје богато такмичарско и професионално искуство у спорту, као и дугогодишњи рад са децом у спорту она посебно скреће пажњу  и апелује пре свега на родитеље да ослушкују потребе својих малишана и да им њихово здравље буде важније од резултата у спорту, нарочито уколико неко дете није физички предодређено да се бави одређеном врстом  спорта.

„Истраживање у оквиру Локалног акционог плана за младе – ЛАП, које је спроведено пре неколико година, показало је да млади мало знају о здравим стиловима живота, што ме је мотивисало да покушам да поделим своје знање и искуство с њима“ – каже Челић.

Удружење има сјајну сарадњу са школама, другим удружењима и спортским клубовима, а за три године, колико траје овај пројекат, много је младих прошло кроз радионице  и обуке, на шта су посебно поносни.

Осим теоријског дела, организован је  и практичан сегмент предавања, у оквиру којег се  приказују једноставне технике џудоа и самбоа које може применити свако, без обзира на узраст и пол.

„Довољно да особа почне да се бави неким спортом, схвати његове предности по физичко и психичко здравље,  посебно када је реч о борилачким вештинама, јер подижу самопоуздање и веру у себе, што може бити пресудно уколико се неко нађе у насилној ситуацији, које се надам нажалост дешавају много чешће него што је то раније био случај“- објаснила је наша саговорница.

Други  пројекат „Безбедност – решење за окружење” се пре свега бави  проблематиком насиља међу младима, његовом превенцијом, затим  техникама самоодбране.  У предавања су укључени и здравствени радници  и психолози , а само предавачи  се дубље упуштају у проблематику насиља, па с младима разговарају о томе како препознати нападача, избећи насиље и како поступити уколико дође до напада.

 „Младе највише занима практични део предавања  јер, осим што атрактивно изгледа, имају прилику и да пробају разне технике самоодбране, које им ми демонстрирамо на предавањима“ – каже она.

Пре и након сваког предавања  просторије се  стерилишу, а сви учесници обавезно носе заштитне маске у циљу превенције ширења вируса Ковид 19.

Разговор водила: Јелена Допуђ

фото: Приватна архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *