Briga o zdravlju i bezbednosti mladih na prvom mestu

Prvo predavanje održano je za učenike Srednje škole „Sveti Nikola” i Medicinske škole „Hipokrat”, a u planu je da se realizuje i u Veslačkom klubu „Danubijus 1885”, dok će predavanje u „OK klubu” na Spensu biti otvoreno za javnost uz pridržavanje svih epidemioloških mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Predsednica Udruženja građana „Respekt NS”  je Slađana Čelić, magistar fizičke kulture i doktorant na Fakultetu  sporta i fizičkog vaspitanja. Bila je višegodišnji reprezentativac Jugoslavije u džudo i sambo sportu, u kojima je osvojila vrhunske rezultate. Sambo sport je (samoodbrana bez oružja), u kojem je osvojila 2.mesto na svetskom seniorskom, 2. i 3.  mesto je  na studentskom svetskom i dva puta je bila  3. na prvenstvima Evrope. Sedam puta prvakinja države i prvakinja Balkana u džudou. Dobitnica je „Spartakove nagrade, kao najveće priznanje za sport u Vojvodini. Dnevnikovu nagradu za najboljeg sambistu, četiri nagrade Nastavno naučnog veća fakulteta i mnoge druge.

„Pre svega želim da se zahvalim  Gradu Novom Sadu, Gradskoj  upravi za sport i omladinu – Kancelarija za mlade, kao i Pokrajinskom  sekretarijatu  za sport i omladinu Vojvodine, koji su prepoznali važnost ovih projekata i koji ih svesrdno  podržavaju.“- rekla je Slađana Čelić.

U  okviru projekta „Zdravo-Bravo”, koji se sastoji iz nekoliko, podjednako važnih segmenata,  s mladima razgovaraju o prevenciji nasilja, samoodbrani koja uključuje i pokazni deo, o značaju vežbanja, psiho-fizičkom zdravlju mladih , higijeni, kao  i o pravilnoj  ishrani.


Obzirom na svoje bogato takmičarsko i profesionalno iskustvo u sportu, kao i dugogodišnji rad sa decom u sportu ona posebno skreće pažnju  i apeluje pre svega na roditelje da osluškuju potrebe svojih mališana i da im njihovo zdravlje bude važnije od rezultata u sportu, naročito ukoliko neko dete nije fizički predodređeno da se bavi određenom vrstom  sporta.

„Istraživanje u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade – LAP, koje je sprovedeno pre nekoliko godina, pokazalo je da mladi malo znaju o zdravim stilovima života, što me je motivisalo da pokušam da podelim svoje znanje i iskustvo s njima“ – kaže Čelić.

Udruženje ima sjajnu saradnju sa školama, drugim udruženjima i sportskim klubovima, a za tri godine, koliko traje ovaj projekat, mnogo je mladih prošlo kroz radionice  i obuke, na šta su posebno ponosni.

Osim teorijskog dela, organizovan je  i praktičan segment predavanja, u okviru kojeg se  prikazuju jednostavne tehnike džudoa i samboa koje može primeniti svako, bez obzira na uzrast i pol.

„Dovoljno da osoba počne da se bavi nekim sportom, shvati njegove prednosti po fizičko i psihičko zdravlje,  posebno kada je reč o borilačkim veštinama, jer podižu samopouzdanje i veru u sebe, što može biti presudno ukoliko se neko nađe u nasilnoj situaciji, koje se nadam nažalost dešavaju mnogo češće nego što je to ranije bio slučaj“- objasnila je naša sagovornica.

Drugi  projekat „Bezbednost – rešenje za okruženje” se pre svega bavi  problematikom nasilja među mladima, njegovom prevencijom, zatim  tehnikama samoodbrane.  U predavanja su uključeni i zdravstveni radnici  i psiholozi , a samo predavači  se dublje upuštaju u problematiku nasilja, pa s mladima razgovaraju o tome kako prepoznati napadača, izbeći nasilje i kako postupiti ukoliko dođe do napada.

 „Mlade najviše zanima praktični deo predavanja  jer, osim što atraktivno izgleda, imaju priliku i da probaju razne tehnike samoodbrane, koje im mi demonstriramo na predavanjima“ – kaže ona.

Pre i nakon svakog predavanja  prostorije se  sterilišu, a svi učesnici obavezno nose zaštitne maske u cilju prevencije širenja virusa Kovid 19.

Razgovor vodila: Jelena Dopuđ

foto: Privatna arhiva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *