На пролеће почињу радови на „Музеју 20 21“, формиран Програмски савет

Председник Покрајинске владе Игор Мировић представио је Програмски савет и пројекат „Музеја 20 21“, истакавши да ће захваљујући тој великој инвестицији и креативним идејама Савета бити представљене све културне вредности Новог Сада и Војводине  у 20. и 21. веку,  али на „најсавременији техничко-технолошки начин“. Према његовим речима,  за реконструкцију  објекта, који је донедавно био у власништву Радио-телевизије Војводине, већ је из покрајинске касе обезбеђено милијарду и 200 милиона динара.

Како је објаснио Дамјан Обућана, директор Архитектонско-грађевинског института из Новог Сада, постојећа четири објекта – Студија М, зграде Радио-телевизије Војводине, анекса зграде РТВ-а и зграде Новосадске трговачке омладине биће претворени у једну велику функционалну целину, с тим што ће најмање промена претрпети чувени  Студио М, који ће задржати интегралну, концертну намену, али и бити обогаћен новим мултимедијалним садржајима и најмодернијом опремом.

Мировић и Обућана нагласили су да је идеја да се у „Музеју 20 21“ представе све уметности: филм, стрип, музика, фотографија, сликарство, књижевност и друге уметности.

Представљању пројекта присуствовао је и чувени фотограф Боривој Миросављевић, који се у име  Друштва новинара Војводине годинама залагао за отварање Музеја фотографије. Обративши се Програмском савету и представницима Покрајинске владе, он је изразио задовољство што је фотографија по први пут призната и присутна у идејном концепту неког музеја  и понудио помоћ, али и приватну архивску грађу коју је  деценијама чувао од заборава,  делом је  представивши и у својим публикацијама.

Чланови Програмског савета, који ће паралелелно са реализацијом пројекта  креирати идејни концепт  новог простора, су  еминентни уметници и вишедеценијски делатници у култури: Драган Станић, Федор Вртачник, Александар Дујин, Богомир Мијатовић, Ненад Шапоња, Драган Стојков, Антал Силард, Дејан Томић, Ксенија Силађи, Данило Вуксановић, Јован Гверо, Александар Стојшин и Јене Хајнал. Догађају су присуствовали покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и директор Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

 

Текст и фото: Војвођански новинар (М.К)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *