ЈАЧАЊЕ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ СНАЖАН ЗАМАЈАЦ ПРОЦЕСУ ЕВРОИНТЕГРАЦИЈА

Током другог дана конференције о Западном Балкану „Један регион једно тржиште-корак напред ка заједничком тржишту ЕУ“ коју организују Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Фондација “Конрад Аденауер“ и Регионални форум за младе, којем је присуствовао градоначелник Милош Вучевић, учесници су били и премијерка Србије Ана Брнабић и путем видео линка, премијер Северне Македоније Зоран Заев. Поред њих, у дискусији су учествовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, директор Фондације „Конрад Аденауер“ Норберт Бекман Диркес и један од организатора конференције  из Фонда „Европски послови’“ Александар Симурдић.

-Задовољство ми је што је Нови Сад, у континуитету, место где се гаје култура дијалога, конкуренција идеја и плурализам мишљења, као и различитих ставова нашег региона, и то не само ове године него годинама уназад. Ова конференција је најбољи могући одговор на оно што нас окружује ових дана, али и што нам се дешава претходних деценија. Важно је да разговарамо и да видимо шта је оно што може да нас повеже. То постижемо управо кроз пројекат који је прво дефинисан кроз „Мини шенген споразум“ на Петроварадинској тврђави, и то на иницијативу председника Вучића и уз подршку два премијера, Заева и Раме. Та иницијатива је потом преточена у функционални пројекат „Отворени Балкан“, који свакако није замена за приступање ЕУ било које земље из региона. Када сарађујемо и правимо јединствено тржиште, тиме отварамо врата нашој земљи ка Европској унији, јер шаљемо јасну поруку да можемо и желимо да сарађујемо. Треба да причамо о економији и будућности, јер ако се стално враћамо у прошлост, нећемо далеко отићи, а сматрам да нам је ипак заједничка тежња да створимо безбедан, стабилан и просперитетан Балкан за будуће генерације – рекао је градоначелник Вучевић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је истакла да нема европских интеграција без регионалних интереса.

– Што је јача економска сарадња међу суседним државама и земљама региона, то је већи квалитет живота свих грађана. Такви односи нас брже и квалитетније воде пут европских интеграција – истакла је премијерка Брнабић.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор је похвалио конференцију о Западном Балкану и рекао да је била веома садржајна и богата, као и то да је изнедрила свеже и јаке поруке и идеје у току њеног дводневног одржавања.

Директор Фондације „Конрад Аденауер“ Норберт Бекман Диркес је нагласио да је тај скуп доказ да Европа живи и да цео регион живи, а да су регионална и економска сарадња најбољи алат за деескалацију проблема и конфликата.

Председник Фонда „Европски послови’“ Александар Симурдић је као кључну поруку дводневне конференције истакао да регионалне интеграције нису супститут за процес евроинтеграција и да су земље Западног Балкана истог становишта, а то је да остају привржене крајњем циљу, односно приступању Европској унији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *