JAČANJE REGIONALNE SARADNJE SNAŽAN ZAMAJAC PROCESU EVROINTEGRACIJA

Tokom drugog dana konferencije o Zapadnom Balkanu „Jedan region jedno tržište-korak napred ka zajedničkom tržištu EU“ koju organizuju Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Fondacija “Konrad Adenauer“ i Regionalni forum za mlade, kojem je prisustvovao gradonačelnik Miloš Vučević, učesnici su bili i premijerka Srbije Ana Brnabić i putem video linka, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Pored njih, u diskusiji su učestvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbert Bekman Dirkes i jedan od organizatora konferencije  iz Fonda „Evropski poslovi’“ Aleksandar Simurdić.

-Zadovoljstvo mi je što je Novi Sad, u kontinuitetu, mesto gde se gaje kultura dijaloga, konkurencija ideja i pluralizam mišljenja, kao i različitih stavova našeg regiona, i to ne samo ove godine nego godinama unazad. Ova konferencija je najbolji mogući odgovor na ono što nas okružuje ovih dana, ali i što nam se dešava prethodnih decenija. Važno je da razgovaramo i da vidimo šta je ono što može da nas poveže. To postižemo upravo kroz projekat koji je prvo definisan kroz „Mini šengen sporazum“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, i to na inicijativu predsednika Vučića i uz podršku dva premijera, Zaeva i Rame. Ta inicijativa je potom pretočena u funkcionalni projekat „Otvoreni Balkan“, koji svakako nije zamena za pristupanje EU bilo koje zemlje iz regiona. Kada sarađujemo i pravimo jedinstveno tržište, time otvaramo vrata našoj zemlji ka Evropskoj uniji, jer šaljemo jasnu poruku da možemo i želimo da sarađujemo. Treba da pričamo o ekonomiji i budućnosti, jer ako se stalno vraćamo u prošlost, nećemo daleko otići, a smatram da nam je ipak zajednička težnja da stvorimo bezbedan, stabilan i prosperitetan Balkan za buduće generacije – rekao je gradonačelnik Vučević.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je istakla da nema evropskih integracija bez regionalnih interesa.

– Što je jača ekonomska saradnja među susednim državama i zemljama regiona, to je veći kvalitet života svih građana. Takvi odnosi nas brže i kvalitetnije vode put evropskih integracija – istakla je premijerka Brnabić.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor je pohvalio konferenciju o Zapadnom Balkanu i rekao da je bila veoma sadržajna i bogata, kao i to da je iznedrila sveže i jake poruke i ideje u toku njenog dvodnevnog održavanja.

Direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbert Bekman Dirkes je naglasio da je taj skup dokaz da Evropa živi i da ceo region živi, a da su regionalna i ekonomska saradnja najbolji alat za deeskalaciju problema i konflikata.

Predsednik Fonda „Evropski poslovi’“ Aleksandar Simurdić je kao ključnu poruku dvodnevne konferencije istakao da regionalne integracije nisu supstitut za proces evrointegracija i da su zemlje Zapadnog Balkana istog stanovišta, a to je da ostaju privržene krajnjem cilju, odnosno pristupanju Evropskoj uniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *