Film Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“ predstavljen novosadskoj publici

Premijera dugo očekivanog filma „Nije loše biti čovek”, scenariste i reditelja Dušana Kovačevića,  održana  je juče u bioskopu „Arena Sinepleks” sa početkom u 20 sati.

Kovačević se filmskoj publici vraća nakon punoletstva  pauze sa komedijom koja ima elemente trilera.

Napravili smo jedan film kao sliku običnog života sa neobičnim događajima i situacijama. Kao da imamo više paralelnih svetova koje ne možemo ili ne želimo da vidimo, ali oni su tu, pored nas. Ovaj film je nastao i kao produkt moje velike empatije prema  životinjama, kojima  sam posvetio veliki deo svog života i zapravo hteo sam da napravim omaž svemu tome. Ukoliko  želite da verujete u postojanje paralelnih svetova onda je to tačno, ukoliko sumnjate, dokažite mi da nije tačno. To su neke moje stvari i ubeđenja da je čovek često nedostupan nekim stvarima i nekim pojavama i jednom drugom paralelnom svetu i da se oni po nekad dodirnu. Ovaj film ima u sebi tu osnovnu priču koja je zasnovana na velikom prijateljstvu  i to je jedna od četiri priče koje se paralelno događaju .“- rekao je Kovačević

Priča prati profesora klavira Milana (Vojin Ćetković), pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop zvezda Ranko Beli (Gordan Kičić), nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan, koji je već dve godine bez posla i zbog toga je izuzetno  depresivan,  odlučuje da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim. Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline,  Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom, Žućom.

Celokupna glumačka ekipa se složila da je igrati u Kovačevićevom filmu zaista prava privilegija i čast.

Ovaj film je priča o dobroti i Žuko Džumhur je davno rekao, a ja ga često citiram, da smo mi svi po prirodi i dobri i loši, ali da pametno ljudsko biće ima izbor svakoga dana i da je to momenat gde ti stvarno možeš da napraviš razliku u svojoj porodici, u društvu u kome živiš i da prosto izabereš kakav ti to čovek želiš da budeš. Svi mi imamo neke loše porive, ali ako se vratimo pratim vrednostima, ako poštujemo i slušamo jedni druge shvatamo da smo svi različiti i da imamo pravo na različito mišljenje i na različit ukus. Meni se čini da ovde postoji velika ostrašćenost, i da ako nisi sa nekim onda si protiv njega, niko nikoga ne sluša i svi pričaju jedni preko drugih, i mislim da to stvarno nikome ne može da prija. Po reakcijama publike u Beogradu shvatila sam da smo napravili jedan lep film  i da je publika možda stvarno željna neke topline, lucidnosti i neke poetičnosti koju  Duškov scenario nosi u sebi.  Vrlo sam prijatno iznenađena reakcijama publike.“– rekla je Branka.

Na pitanje da li veruje u paralelne svetove koji se pominju u ovom filmu, Branka je odgovorila: „Verujem da smo zvezdana prašina i da nekako dođemo, imamo neki životni vek u kome učimo o sebi i drugima i onda smo opet zvezdana prašina. Svako to može da prevede na neku religiju ili verovanja, ali ja se na primer zaista ne bojim smrti i ne mislim da imam neku ulogu, već se svakoga dana  svesno trudim da budem bolja u odnosu na prethodnu sebe.“

Osim Vojina Ćetkovića i  Branke Katiće u filmu još igraju: Hristina Popović, Nenad Jezdić, Srđan Žika Todorović, Lena Kovačević, Andrija Milošević, Gordan Kičić, Mira Banjac, Milan Lane Gutović, i u manjiom rolama takođe poznata lica ‒ Andrija Kuzmanović, Boris Milivojević, Marko Gvero, Bojan Dimitrijević, Srđan Timarov i drugi.

J.D
foto: Arena Sinepleks (Milan Babić)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *