У четвртак на Спенсу инклузивна спортска манифестација „Утакмице пријатељства“

У четвртак 19.октобра од 10 часова у Малој дворани Спенса биће одржана спортска манифестација под називом „Утакмице пријатељства“, у оквиру које ће бити реализована тзв.„трака пријатељства“, биће представљен крикет као спортска дисциплина и  одржана утакмица пријатељства.

Организатори догађаја су Екуменска хуманитарна огранизација (ЕХОНС), Удружење полицајаца и грађана “Безбедна заједница”, Високи комесаријат Уједињених нације за избеглице у РС (УНХЦР) и  Комесаријат за избеглице и миграције РС, а у сарадњи са представницима Градског већа за омладину и Спорт Града Новог Сада, Центра за кризну политику и реаговање (ЦРПЦ) и Црвеног Крста Нови Сад и Сремска Каменица.

Циљ активности је ујединити децу и младе из различитог социјалног контекста како би кроз дружење и поштовање основних одредница спорта и фер плеја употпунили слободне време. Инклузивни карактер догађаја огледа се обликовању атмосфере у којој различитости нису предмет посматрања, реаговања и отпора.Екуменска хуманитарна организација реализује програме подршке образовном систему, притом су развијени и сада вед у успешној примени модели који доприносе смањењу степена осипања
деце из маргинализованих група из школског система. Са идејом доприноса стварању инклузивне средине повезивањем деце из опште популације, популације социјално угрожених породица и избегличке поплуције допринеде се остваривости социјалне кохезије. У том смеру кроз јасну структуру спортског контескта који је близак одабраној циљној групи постиде се повезивању и подстицању просоцијалног вршњачког приступа.

Учесници су ученици основних новосадских школа 7. и 8. разреда и ученици средњих школа (1. и 2. разред), млади привремено смештени у ПЦ у Шид, узраста 14-17 година, као и млади укључени у ЕХО програме који се баве оснаживањем маргинализованих група.
Своје учешће су најавиле следеће школе:  ОШ „Јожеф Атила“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Душан Радовић“, Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“, Гимназија „Светозар Марковић“ Нови Сад, Електротехникчка школа „Михајло Пупин“, Саобраћајна школа “Пинки”, Школа за основно и средње образовање „Др Милан Петровић“, Сремска Каменица: Средња Школа Унутрашњих Послова „Јаков Ненадовић“. На крају манифестације биће уручене награде најбољима, најавио је организатор.

ПРОГРАМ – четвртак 19. 10. 2023, Мала дворана СПЕНСА, Нови Сад

10.00 – 10.15 Обраћање представника Града Новог Сада и организатора
10.15 – 10.25 Свечано отвaрање спортског догађаја уз плесну групу „Б13“
10.25 – 10.45 Заједничка ТРКА ПРИЈАТЕЉСТВА свих присутних и дељење медаља
10.45 – 11.30 Представљање КРИКЕТА као спортске дисциплине
11.30 – 11.45 Извлачење екипа за мали фудбал
11.45 – 16.00 УТАКМИЦЕ ПРИЈАТЕЉСТВА у малом фудбалу
16.00 – 17.00 Проглашење победника и уручење награда

 

Извор: Војвођански новинар, ЕХОНС

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *