У Сремским Карловцима отворена изложба о Поленову

Изложба „Василије Поленов: српски рат у очима руског уметника“, коју су заједнички организовали Епархија сремска Српске православне цркве, Руски центар за науку и културу „Руски дом“ из Београда и Општина Сремски Карловци, отворена је у Свечаном салону Патријаршијског двора у Сремским Карловцима. Отварању изложбе присуствовали  су Његово преосвештенство епископ сремски Василије, директор Руског дома Јевгениј Александрович Баранов и председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић. Изложба је отворена до 28.новембра.

Изложба је организована поводом 145. годишњице српско-турског рата (1876-1878) и доласка руских добровољаца у Србију, међу којима је био и великан руског сликарства Василије Поленов. На њој су представљени радови Поленова и документи из збирки Државне Третјаковске галерије и Државног меморијалног историјско-уметничког музејског комплекса „Василије Поленов“, као и одломци из његовог дневника. У припреми изложбе суделовали су још и представништво Россотрудничества, Министарство спољних послова Руске федерације и Руски научни институт у Београду.

Василије Дмитријевич Поленов (1844-1927) је истакнути руски сликар и позоришни уметник, архитекта, композитор и педагог, којег су савременици називали „Витезом лепоте“. Али, витез лепоте је истовремено био и „ратник с палетом у руци“. Војни позив био је за њега део породичне традиције. Обојица дедова – А. В. Војејков и В. А. Поленов – учествовали су у Отаџбинском рату 1812. године. Сам сликар се као добровољац прикључио армији генерала Черњајева и постао учесник ратних дешавања на Балкану у периоду од 1876. до 1878. године. Средином XIX века, у визуелној уметности се обликовао нови правац – појавила се професија новинара илустратора. Василије Поленов, као зачетник овог правца, заузима посебно место и у сликарству и у новинарству

Текст и фотографије: Дарко Париповић

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *