U Sremskim Karlovcima otvorena izložba o Polenovu

Izložba „Vasilije Polenov: srpski rat u očima ruskog umetnika“, koju su zajednički organizovali Eparhija sremska Srpske pravoslavne crkve, Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ iz Beograda i Opština Sremski Karlovci, otvorena je u Svečanom salonu Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima. Otvaranju izložbe prisustvovali  su Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, direktor Ruskog doma Jevgenij Aleksandrovič Baranov i predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić. Izložba je otvorena do 28.novembra.

Izložba je organizovana povodom 145. godišnjice srpsko-turskog rata (1876-1878) i dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju, među kojima je bio i velikan ruskog slikarstva Vasilije Polenov. Na njoj su predstavljeni radovi Polenova i dokumenti iz zbirki Državne Tretjakovske galerije i Državnog memorijalnog istorijsko-umetničkog muzejskog kompleksa „Vasilije Polenov“, kao i odlomci iz njegovog dnevnika. U pripremi izložbe sudelovali su još i predstavništvo Rossotrudničestva, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske federacije i Ruski naučni institut u Beogradu.

Vasilije Dmitrijevič Polenov (1844-1927) je istaknuti ruski slikar i pozorišni umetnik, arhitekta, kompozitor i pedagog, kojeg su savremenici nazivali „Vitezom lepote“. Ali, vitez lepote je istovremeno bio i „ratnik s paletom u ruci“. Vojni poziv bio je za njega deo porodične tradicije. Obojica dedova – A. V. Vojejkov i V. A. Polenov – učestvovali su u Otadžbinskom ratu 1812. godine. Sam slikar se kao dobrovoljac priključio armiji generala Černjajeva i postao učesnik ratnih dešavanja na Balkanu u periodu od 1876. do 1878. godine. Sredinom XIX veka, u vizuelnoj umetnosti se oblikovao novi pravac – pojavila se profesija novinara ilustratora. Vasilije Polenov, kao začetnik ovog pravca, zauzima posebno mesto i u slikarstvu i u novinarstvu

Tekst i fotografije: Darko Paripović

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *