Промоција прве дечје књиге о Кошарама у петак и у Новом Саду

Промоција прве дечје књиге о битки на Кошарама, под називом “ Кошаре – нови косовски бој“,  биће одржана 9.септембра од 19 часова у Дому Војске у Новом Саду (Београдски кеј 9).

Прва дечја књига о највећој бици у савременој историји српског народа, бици која се одиграла у околини карауле Кошаре на српско-албанској граници 1999.године,  садржи истините приче прилагођене дечјем узрасту, као и сјајне илустрације које остављају снажан утисак на читаоца.
Кроз 12 акционих, готово филмских прича и сјајне илустрације деци испричано је како је спречен копнени напад на Косово и Метохију током НАТО напада на Србију, на који начин је само стотинак наших војника одбило први удар неколико десетина пута јачег непријатеља и како су српске елитне јединице месецима водиле велике борбе за сваки педаљ српске земље уз свест да нема повлачења, нема предаје“, наводи удружење „Добродетељ“ које је и објавило ову јединствену књигу. „Хероји ових прича су сви који су се борили на Кошарама, иако се по имену помињу само неки од њих. Док су животом својим бранили српску децу и породице, у свим тим јунацима оживео је величанствени дух кнеза Лазара и Милоша Обилића. Ова књига је споменик њиховој огромној храбрости и жртви„, напомиње издавач.
Књига је већ представљена у више градова у Србији, а промоције у Београду и Нишу биле су  веома посећене. На промоцији у новосадском Дому војске у петак, 9.септембра, говориће пуковник Љубинко Ђурковић, официр који је  руководио одбраном Кошара и свакодневно са својим војницима био у рововима, чиме је постао кључни сведок многих важних тренутака саме битке. Такође, говориће и аутор текста, млади историчар Милан Бојић, као и уредник и издавач Александар Миљевић.
Организатори промоције позивају све оне који схватају важност преношења прича из битке на Кошарама новим поколењима да им се придруже. Иначе, књига „Кошаре –  нови Косовски бој“ намењена је деци старијој од осам година.
Текст: Глас Метохије, Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *