Promocija prve dečje knjige o Košarama u petak i u Novom Sadu

Promocija prve dečje knjige o bitki na Košarama, pod nazivom “ Košare – novi kosovski boj“,  biće održana 9.septembra od 19 časova u Domu Vojske u Novom Sadu (Beogradski kej 9).

Prva dečja knjiga o najvećoj bici u savremenoj istoriji srpskog naroda, bici koja se odigrala u okolini karaule Košare na srpsko-albanskoj granici 1999.godine,  sadrži istinite priče prilagođene dečjem uzrastu, kao i sjajne ilustracije koje ostavljaju snažan utisak na čitaoca.
Kroz 12 akcionih, gotovo filmskih priča i sjajne ilustracije deci ispričano je kako je sprečen kopneni napad na Kosovo i Metohiju tokom NATO napada na Srbiju, na koji način je samo stotinak naših vojnika odbilo prvi udar nekoliko desetina puta jačeg neprijatelja i kako su srpske elitne jedinice mesecima vodile velike borbe za svaki pedalj srpske zemlje uz svest da nema povlačenja, nema predaje“, navodi udruženje „Dobrodetelj“ koje je i objavilo ovu jedinstvenu knjigu. „Heroji ovih priča su svi koji su se borili na Košarama, iako se po imenu pominju samo neki od njih. Dok su životom svojim branili srpsku decu i porodice, u svim tim junacima oživeo je veličanstveni duh kneza Lazara i Miloša Obilića. Ova knjiga je spomenik njihovoj ogromnoj hrabrosti i žrtvi„, napominje izdavač.
Knjiga je već predstavljena u više gradova u Srbiji, a promocije u Beogradu i Nišu bile su  veoma posećene. Na promociji u novosadskom Domu vojske u petak, 9.septembra, govoriće pukovnik Ljubinko Đurković, oficir koji je  rukovodio odbranom Košara i svakodnevno sa svojim vojnicima bio u rovovima, čime je postao ključni svedok mnogih važnih trenutaka same bitke. Takođe, govoriće i autor teksta, mladi istoričar Milan Bojić, kao i urednik i izdavač Aleksandar Miljević.
Organizatori promocije pozivaju sve one koji shvataju važnost prenošenja priča iz bitke na Košarama novim pokolenjima da im se pridruže. Inače, knjiga „Košare –  novi Kosovski boj“ namenjena je deci starijoj od osam godina.
Tekst: Glas Metohije, Vojvođanski novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *