МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ОБЕЛЕЖЕН У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је у Културној станици „Еђшег“ присуствовао програму поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, који се од 1992, обележава сваког 3. децембра када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање овог дана.

– Као и сваке године, почетком децембра сусрећемо се на Cветском дану особа са инвалидитетом у настојању да им се унапреди и омогући једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Град Нови Сад је посвећен раду на изградњи истински инклузивног друштва и пружању подршке особама са инвалидитетом да живе свој живот пуним потенцијалом. Ми радимо много тога, али никада није довољно, јер морамо заједно, као одговорно друштво, отклањати баријере, разлике, неразумевање и стварати једнаке услове за све наше суграђане. Наш град је место у којем сви могу уживати иста права и могућности, где смо сви једнаки, са свим нашим разликама – рекао је градоначелник Ђурић и додао – Нови Сад је локална самоуправа која издваја највећи проценат из буџета Града баш за ову област, а и прва смо локална самоуправа у Србији која је 2013. отворила Канцеларију за особе са инвалидитетом. Веома нам значи и награда коју је Нови Сад прошле године добио за свеобухватно и континуирано деловање градских управа на развоју свих облика приступачности и социјалног укључивања особа са инвалидитетом. У оквиру ресорне управе, обезбеђује се низ права и услуга, према опредељеним приоритетима, међу које спадају и особе са инвалидитетом, посебно деца и млади са сметњама у развоју, а у ове сврхе у овој години издвојено је око 700 милиона динара.

Чланови Градске организације глувих и наглувих особа извели су фолклорну нумеру „Сремске игре“, а потом су уследили рецитал „Песма о Новом Саду“ и наступ хора Удружења за дечију и церебралну парализу, са музичком нумером „Сви смо ми исти“. Присутнима се обратила и Снежана Пуача из Удружења „Мултис“, из Координационог тела за ОСИ, која је, у име свих девет удружења захвалила Граду Новом Саду на континуираној и снажној подршци. Секретарка Покрајинске организације глувих и наглувих особа Јадранка Ралетић уручила је пригодан поклон градоначелнику, у знак захвалности за све што Град ради на побољшању положаја особа са инвалидитетом. Програм је завршен наступом бенда „Рок апотека“.

Друштво новинара Војводине (ДНВ), уз помоћ Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједницама, као и Градске управе за културу Новог Сада, уназад две године са више од 200 објављених прилога на порталу „Војвођански новинар“ одржава рубрику „Слушам да бих видео“ намењену  слепим и слабовидим особама како би им омогућио лакше праћење вести о најважнијим догађајима како у нашем граду тако и Војводини.

ВН

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *