MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM OBELEŽEN U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ prisustvovao programu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se od 1992, obeležava svakog 3. decembra kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje ovog dana.

– Kao i svake godine, početkom decembra susrećemo se na Cvetskom danu osoba sa invaliditetom u nastojanju da im se unapredi i omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Grad Novi Sad je posvećen radu na izgradnji istinski inkluzivnog društva i pružanju podrške osobama sa invaliditetom da žive svoj život punim potencijalom. Mi radimo mnogo toga, ali nikada nije dovoljno, jer moramo zajedno, kao odgovorno društvo, otklanjati barijere, razlike, nerazumevanje i stvarati jednake uslove za sve naše sugrađane. Naš grad je mesto u kojem svi mogu uživati ista prava i mogućnosti, gde smo svi jednaki, sa svim našim razlikama – rekao je gradonačelnik Đurić i dodao – Novi Sad je lokalna samouprava koja izdvaja najveći procenat iz budžeta Grada baš za ovu oblast, a i prva smo lokalna samouprava u Srbiji koja je 2013. otvorila Kancelariju za osobe sa invaliditetom. Veoma nam znači i nagrada koju je Novi Sad prošle godine dobio za sveobuhvatno i kontinuirano delovanje gradskih uprava na razvoju svih oblika pristupačnosti i socijalnog uključivanja osoba sa invaliditetom. U okviru resorne uprave, obezbeđuje se niz prava i usluga, prema opredeljenim prioritetima, među koje spadaju i osobe sa invaliditetom, posebno deca i mladi sa smetnjama u razvoju, a u ove svrhe u ovoj godini izdvojeno je oko 700 miliona dinara.

Članovi Gradske organizacije gluvih i nagluvih osoba izveli su folklornu numeru „Sremske igre“, a potom su usledili recital „Pesma o Novom Sadu“ i nastup hora Udruženja za dečiju i cerebralnu paralizu, sa muzičkom numerom „Svi smo mi isti“. Prisutnima se obratila i Snežana Puača iz Udruženja „Multis“, iz Koordinacionog tela za OSI, koja je, u ime svih devet udruženja zahvalila Gradu Novom Sadu na kontinuiranoj i snažnoj podršci. Sekretarka Pokrajinske organizacije gluvih i nagluvih osoba Jadranka Raletić uručila je prigodan poklon gradonačelniku, u znak zahvalnosti za sve što Grad radi na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom. Program je završen nastupom benda „Rok apoteka“.

Društvo novinara Vojvodine (DNV), uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Gradske uprave za kulturu Novog Sada, unazad dve godine sa više od 200 objavljenih priloga na portalu „Vojvođanski novinar“ održava rubriku „Slušam da bih video“ namenjenu  slepim i slabovidim osobama kako bi im omogućio lakše praćenje vesti o najvažnijim događajima kako u našem gradu tako i Vojvodini.

VN

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *