Ускоро усељење научника у нову зграду „Биосенса“

Јединствена зграда са модерном опремом и лабораторијама, за коју је камен темељац положен у мају 2021. године, биће завршена за месец дана. Након тога следи опремање просторија и усељење око 250 научника и стартап  компанија, најавили су ресорни министри приликом обиласка радова у универзитетском кампусу. Реч је о пројекту у који Република Србија и Европска унија заједно улажу  готово 30 милиона евра. 

Приликом обиласка радова на згради Института, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић подсетила је да се он бави новим истраживањима и дигитализацијом пољопривреде применом нових технологија те је истакла да ће, као европски центар изврсности, „Биосенс“ отворити врата и за истраживаче и за храбре предузетнике који ће све што открију моћи да преведу у неке нове производе и методе. За нашу земљу је, каже министарка, важно да постоји такав центар који ће бити „најважнија карика у суочавању наше земље и читавог света са изазовима овог и будућег времена“.

Министар за јавна улагања Марко Благојевић навео је да је наша држава уложила више од 15 милиона евра у грађевинске радове и опремање Института, док је Европска унија издвојила још 14 милиона. „Реч је о великом улагању у један специфичан објекат са специфичном делатношћу, који производи једну озбиљну вредност“, истакао је министар, напомињући да су у ту зграду, због осетљиве опреме с којом раде истраживачи, уграђени и гумени носачи ради њеног изоловања од било каквих спољних утицаја, попут потреса и вибрација.
Нова зграда Истраживачко-развојног института „Биосенс„, која ће садржати најсавременије лабораторије и део са акцелератором,  омогућиће боље услове за рад запосленима“, каже директор Владимир Црнојевић. Он очекује да ће тај европски центар изврсности, који ради на развијању биотехнологија и нанотехнологија у области пољопривреде, довести стране стручњаке у нашу земљу, али и вратити наше најбоље научнике у домовину.
Зграда Биосенса
Текст и фото: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *