Uskoro useljenje naučnika u novu zgradu „Biosensa“

Jedinstvena zgrada sa modernom opremom i laboratorijama, za koju je kamen temeljac položen u maju 2021. godine, biće završena za mesec dana. Nakon toga sledi opremanje prostorija i useljenje oko 250 naučnika i startap  kompanija, najavili su resorni ministri prilikom obilaska radova u univerzitetskom kampusu. Reč je o projektu u koji Republika Srbija i Evropska unija zajedno ulažu  gotovo 30 miliona evra. 

Prilikom obilaska radova na zgradi Instituta, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović podsetila je da se on bavi novim istraživanjima i digitalizacijom poljoprivrede primenom novih tehnologija te je istakla da će, kao evropski centar izvrsnosti, „Biosens“ otvoriti vrata i za istraživače i za hrabre preduzetnike koji će sve što otkriju moći da prevedu u neke nove proizvode i metode. Za našu zemlju je, kaže ministarka, važno da postoji takav centar koji će biti „najvažnija karika u suočavanju naše zemlje i čitavog sveta sa izazovima ovog i budućeg vremena“.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević naveo je da je naša država uložila više od 15 miliona evra u građevinske radove i opremanje Instituta, dok je Evropska unija izdvojila još 14 miliona. „Reč je o velikom ulaganju u jedan specifičan objekat sa specifičnom delatnošću, koji proizvodi jednu ozbiljnu vrednost“, istakao je ministar, napominjući da su u tu zgradu, zbog osetljive opreme s kojom rade istraživači, ugrađeni i gumeni nosači radi njenog izolovanja od bilo kakvih spoljnih uticaja, poput potresa i vibracija.
Nova zgrada Istraživačko-razvojnog instituta „Biosens„, koja će sadržati najsavremenije laboratorije i deo sa akceleratorom,  omogućiće bolje uslove za rad zaposlenima“, kaže direktor Vladimir Crnojević. On očekuje da će taj evropski centar izvrsnosti, koji radi na razvijanju biotehnologija i nanotehnologija u oblasti poljoprivrede, dovesti strane stručnjake u našu zemlju, ali i vratiti naše najbolje naučnike u domovinu.
Zgrada Biosensa
Tekst i foto: Vojvođanski novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *