„Сусрет матице и дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије“ одржан у Новом Саду

Удружење „Корени“ организовало је  26.децембра конференцију у Мастер центру Новосадског сајма, као и састанак привредних делегација матице и дијаспоре у Привредној комори Војводине. „Сусрет матице и дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије“  окупио је више стотина представника институција, удружења, предузетника и појединаца који желе да допринесу, или већ доприносе,  јачању веза између српског народа у матичној земљи и иностранству.

Организатори истичу да је главни циљ сусрета да учесници својим залагањем, активностима и идејама допринесу изградњи модерне, уређене, развијене и патриотске Србије, без обзира на то где живе.  На конференцији посвећеној свим аспектима сарадње матице и дијаспоре уручене су повеље и захвалнице појединцима и институцијама који су, према оцени организатора, у протеклој години дали највећи допринос испуњењу тог циља.

Један од добитника захвалнице Удружења „Корени“, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић,  нагласио је да је „наше повезивање с коренима  “ веома значајно за очување традиције, културе, особености и свега што нас чини једним народом“.  Он је организаторима и учесницима предложио да пронађу начин да се студентима из Србије  омогући обављање стручне праксе код наших успешних предузетника у иностранству. Како је објаснио, идеја је да млади будући стручњаци имају где да стекну знање и искуство у најбољим компанијама које воде наши људи у дијаспори, како би га применили у Србији“.

Председник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић најавио је Самит српских привредника у Цириху који ће бити одржан 13. и 14.маја. Како је навео,  главне теме предстојећег скупа биће енергетика, информационе технологије и наука, али је и указао на то да постоји још много области  које имају потенцијал за продубљивање веза између наших људи у Србији и иностранству. Као примере је навео грађевинску индустрију, здравствени туризам и медицину.

Удружење „Корени“ организовало је скуп уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Града Новог Сада, као и покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *