Сузана Кујунџић Остојић  је добитница признања „Људевит Мичатек“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је Покрајинско признање у области људских и мањинских права „Људевит Мичатекˮ председници Националног савета буњевачке националне мањине Сузани Кујунџић Остојић на свечаности поводом 10. децембра, Међународног дана људских права.

„Разлог да 10. децембар буде датум од покрајинског значаја била је најшира сагласност да управо Аутономна покрајина Војводина и цела Република Србија јесу пример поштовања свих права садржаних у Универзалној декларацији о људским правима из 1948. Војводина је место складног заједничког живота равноправних људи, равноправних нација и равноправних конфесија, место вековима грађене и брижно чуване толеранције, као и међусобног преплитања различитих културолошких образаца“ – изјавио је Мировић.

Председник је додао да припадници свих националних мањина у Војводини уживају сва појединачна и колективна права, чији ниво често знатно премашује и највише међународне стандарде.

„То је била, аи данас је наша стварност на коју смо поносни и то ће бити и један од најважнијих темељних стубова за време које долази“ – истакао је Мировић.

Покрајинско признање за људска и мањинска права израз је и поштовања и омаж великану Људевиту Мичатеку, доктору права, угледном адвокату и интелектуалцу, новинару и покретачу часописа „Долноземски Словак“ – једном од осам председника Велике народне скупштине на којој је 25. новембра 1918. донета одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

„Ово признање је изузетно значајно за мене и мој дугогодишњи раду, али и Буњевцима који се вековима боре за свој идентитет, а у том том настојању увек смо имали подршку Покрајинске владе“ – изјавила је председница Националног савета буњевачке националне мањине и добитница Признања „Људевит Мичатек“ Сузана Кујунџић Остојић.

Свечаности у Покрајинској влади присуствовали су и потпредседници Скупштине Војводине, чланови Покрајинске владе, председник Матице српске Драган Станић, председници националних савета и други.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *