Suzana Kujundžić Ostojić  je dobitnica priznanja „Ljudevit Mičatek“

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatekˮ predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzani Kujundžić Ostojić na svečanosti povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

„Razlog da 10. decembar bude datum od pokrajinskog značaja bila je najšira saglasnost da upravo Autonomna pokrajina Vojvodina i cela Republika Srbija jesu primer poštovanja svih prava sadržanih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima iz 1948. Vojvodina je mesto skladnog zajedničkog života ravnopravnih ljudi, ravnopravnih nacija i ravnopravnih konfesija, mesto vekovima građene i brižno čuvane tolerancije, kao i međusobnog preplitanja različitih kulturoloških obrazaca“ – izjavio je Mirović.

Predsednik je dodao da pripadnici svih nacionalnih manjina u Vojvodini uživaju sva pojedinačna i kolektivna prava, čiji nivo često znatno premašuje i najviše međunarodne standarde.

„To je bila, ai danas je naša stvarnost na koju smo ponosni i to će biti i jedan od najvažnijih temeljnih stubova za vreme koje dolazi“ – istakao je Mirović.

Pokrajinsko priznanje za ljudska i manjinska prava izraz je i poštovanja i omaž velikanu Ljudevitu Mičateku, doktoru prava, uglednom advokatu i intelektualcu, novinaru i pokretaču časopisa „Dolnozemski Slovak“ – jednom od osam predsednika Velike narodne skupštine na kojoj je 25. novembra 1918. doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

„Ovo priznanje je izuzetno značajno za mene i moj dugogodišnji radu, ali i Bunjevcima koji se vekovima bore za svoj identitet, a u tom tom nastojanju uvek smo imali podršku Pokrajinske vlade“ – izjavila je predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i dobitnica Priznanja „Ljudevit Mičatek“ Suzana Kujundžić Ostojić.

Svečanosti u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su i potpredsednici Skupštine Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predsednici nacionalnih saveta i drugi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *