Стефану Миленковићу уручена Фебруарска награда Новог Сада

На Свечаној академији поводом Дана Града Новог Сада, одржаној у Српском народном позоришту, славном виолинисти Стефану Миленковићу, који је однедавно и професор новосадске Академије уметности и уметнички директор Градске концертне дворане, уручена је Фебруарска награда. Реч је о друштвеном признању које се додељује за најзначајнија дела и достигнућа  грађана која су у духу неговања слободарске традиције Града и јединства свих његових грађана. Новосадску „голубицу“ Миленковићу је уручио градоначелник Милан Ђурић.

Светски познат виолиниста Стефан Миленковић, који је само до 16. године одржао више од хиљаду наступа широм света,  захвалан је на подршци коју добија од својих сарадника, а признање Града значи му као подстрек за даљи рад, али представља „само степеницу у процесу даљег стварања“ јер његов циљ, како каже,  никада нису биле саме награде.

„Мој живот у Новом Саду је невероватан, имамо пуно пријатеља, али наравно, пуно је и одговорности. Прошла година је обиловала пројектима, а неки од њих су стварање гудачке репрезентације младих извођача „Грми“, затим фестивал Камерне музике „Блиско“, а одржан је и други интернационални камп за виолинисте. Мој тим и ја предано радимо и на стварању новог идентитета концертне дворане Града, тог новог храма културе у Новом Саду. Хвала на поверењу свима, а моја порука за младе, талентоване људе је да не можете претерати у величини ваших снова, зато сањајте велике снове“, истакао је Миленковић. Посаветовао је младе да буду „флексибилни али одлучни“, да чују различита мишљења, али и да остану доследни својој визији, док је онима који желе да крену путем музичке уметности поручио да тај пут није ни лак ни брз.  Он је саопштио и да ће новчани део награде, који износи 130 хиљада динара, поклонити Академији уметности, како би подстакао талентоване студенте  у тој образовној установи.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић указао је на то да је добитник овогодишње Фебруарске награде од целе планете одабрао баш Нови Сад за свој град и захвалио му за изузетан допринос култури града и друштва у целини, посебно за реализацију програма Европске престонице културе. Говорећи о визији града, Ђурић је истакао да ће Нови Сад наставити да гради мостове пријатељства, те да очекује да ће табла на Градској кући, на којој су исписана имена градова побратима Новог Сада, бити мала за све са којима ће бити остварена сарадња и озваничено пријатељство. „Осим што градимо мостове пријатељства, истовремено градимо и стварне мостове. Нови Сад је једини европски град који у исто време гради три моста“, нагласио је градоначелник и најавио даљи развој града у свим областима.

Поводом Дана града, Ђурић је, заједно са председницом градске Скупштине Јеленом Маринковић Радомировић, у Градској кући био домаћин делегацијама побратимских и пријатељских градова Будве, Печујa, Гомеља, Куманова, Источног Сарајева, Бањалукe, Санкт Петербурга, Тивта, Херцег Новог и Бијељине.  Осим представника градова побратима, потоњој свечаности у СНП-у присуствовали су и бивши градоначелник Новог Сада и актуелни министар одбране Милош Вучевић, као и изасланик председника Републике Милорад Вељовић.  Програм Свечане академије обележио је и изванредан наступ оркестра „Камерата Нови Сад“, којем се на крају придружио и сам  лауреат Фебруарске награде.

Подсетимо, Нови Сад слави свој Дан у знак сећања на 1. фебруар 1748. године када је од царице Марије Терезије добио статус Слободног краљевског града. Своју слободу од феудалних окова војвођанска престоница је платила са 80.000 рајнских форинти.

 

 

 

Текст и фото: М.К. – Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *