Stefanu Milenkoviću uručena Februarska nagrada Novog Sada

Na Svečanoj akademiji povodom Dana Grada Novog Sada, održanoj u Srpskom narodnom pozorištu, slavnom violinisti Stefanu Milenkoviću, koji je odnedavno i profesor novosadske Akademije umetnosti i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane, uručena je Februarska nagrada. Reč je o društvenom priznanju koje se dodeljuje za najznačajnija dela i dostignuća  građana koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Novosadsku „golubicu“ Milenkoviću je uručio gradonačelnik Milan Đurić.

Svetski poznat violinista Stefan Milenković, koji je samo do 16. godine održao više od hiljadu nastupa širom sveta,  zahvalan je na podršci koju dobija od svojih saradnika, a priznanje Grada znači mu kao podstrek za dalji rad, ali predstavlja „samo stepenicu u procesu daljeg stvaranja“ jer njegov cilj, kako kaže,  nikada nisu bile same nagrade.

„Moj život u Novom Sadu je neverovatan, imamo puno prijatelja, ali naravno, puno je i odgovornosti. Prošla godina je obilovala projektima, a neki od njih su stvaranje gudačke reprezentacije mladih izvođača „Grmi“, zatim festival Kamerne muzike „Blisko“, a održan je i drugi internacionalni kamp za violiniste. Moj tim i ja predano radimo i na stvaranju novog identiteta koncertne dvorane Grada, tog novog hrama kulture u Novom Sadu. Hvala na poverenju svima, a moja poruka za mlade, talentovane ljude je da ne možete preterati u veličini vaših snova, zato sanjajte velike snove“, istakao je Milenković. Posavetovao je mlade da budu „fleksibilni ali odlučni“, da čuju različita mišljenja, ali i da ostanu dosledni svojoj viziji, dok je onima koji žele da krenu putem muzičke umetnosti poručio da taj put nije ni lak ni brz.  On je saopštio i da će novčani deo nagrade, koji iznosi 130 hiljada dinara, pokloniti Akademiji umetnosti, kako bi podstakao talentovane studente  u toj obrazovnoj ustanovi.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić ukazao je na to da je dobitnik ovogodišnje Februarske nagrade od cele planete odabrao baš Novi Sad za svoj grad i zahvalio mu za izuzetan doprinos kulturi grada i društva u celini, posebno za realizaciju programa Evropske prestonice kulture. Govoreći o viziji grada, Đurić je istakao da će Novi Sad nastaviti da gradi mostove prijateljstva, te da očekuje da će tabla na Gradskoj kući, na kojoj su ispisana imena gradova pobratima Novog Sada, biti mala za sve sa kojima će biti ostvarena saradnja i ozvaničeno prijateljstvo. „Osim što gradimo mostove prijateljstva, istovremeno gradimo i stvarne mostove. Novi Sad je jedini evropski grad koji u isto vreme gradi tri mosta“, naglasio je gradonačelnik i najavio dalji razvoj grada u svim oblastima.

Povodom Dana grada, Đurić je, zajedno sa predsednicom gradske Skupštine Jelenom Marinković Radomirović, u Gradskoj kući bio domaćin delegacijama pobratimskih i prijateljskih gradova Budve, Pečuja, Gomelja, Kumanova, Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Sankt Peterburga, Tivta, Herceg Novog i Bijeljine.  Osim predstavnika gradova pobratima, potonjoj svečanosti u SNP-u prisustvovali su i bivši gradonačelnik Novog Sada i aktuelni ministar odbrane Miloš Vučević, kao i izaslanik predsednika Republike Milorad Veljović.  Program Svečane akademije obeležio je i izvanredan nastup orkestra „Kamerata Novi Sad“, kojem se na kraju pridružio i sam  laureat Februarske nagrade.

Podsetimo, Novi Sad slavi svoj Dan u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je od carice Marije Terezije dobio status Slobodnog kraljevskog grada. Svoju slobodu od feudalnih okova vojvođanska prestonica je platila sa 80.000 rajnskih forinti.

 

 

 

Tekst i foto: M.K. – Vojvođanski novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *