ПРИВРЕДНА САРАДЊА СРБИЈЕ И СЛОВЕНИЈЕ

Србија је нови партнер пољопривредног сајма Агра у Словенији

Република Србија ће бити земља партнер наредног Међународног пољопривредно-прехрамбеног сајма „Агра“ у Горњој Радгони у Словенији, 2020. године, који представља једну од најзначајнијих манифестација те врсте у овом делу Европе. То је договорено на састанку министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Србијхе Бранислава Недимовића и државног секретара Министарства пољопривреде, шумарства и хране Републике Словеније Дамјана Становника, одржаном у Новом Саду.
Традиционални Сајам „Агра“ биће организован од 22. до 27. августа 2020. године у Горњој Радгони у Словенији. Он ће представљати прилику да излагачи склопе међународне пословне контакте и представе своје производе потенцијалним купцима из више десетина земаља. На састанку одржаном у оквиру заједничких седница влада Србије и Словеније у Новом Саду такође је било речи о формирању заједничке радне групе за дигитализацију у пољопривреди.
Потписан је и Меморандум о техничкој сарадњи у области пољопривреде и руралног развоја којим је договорена сарадња у областима у којима је словеначка техничка и стручна помоћ добродошла Србији. То су европске интеграције, са фокусом на изградњу институција, увођење правних тековина ЕУ и успостављање српске агенције за плаћања и других надлежних институција за спровођење мера Заједничке пољопривредне политике ЕУ из области пољопривреде и руралног развоја.
Сајам у Горњој Радгони (Словенија) има традицију дужу више од пола века. Развио се у највећу приредбу ове врсте у овом делу Европе. На њему годишње учествује више од 1.820 излагача из 60 земаља. У 2019. години приредбу је разгледало више од 130.000 посетилаца.

Б. Гулан
фото: domacinskakuca.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *