PRIVREDNA SARADNJA SRBIJE I SLOVENIJE

Srbija je novi partner poljoprivrednog sajma Agra u Sloveniji

Republika Srbija će biti zemlja partner narednog Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma „Agra“ u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, 2020. godine, koji predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija te vrste u ovom delu Evrope. To je dogovoreno na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbijhe Branislava Nedimovića i državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Damjana Stanovnika, održanom u Novom Sadu.
Tradicionalni Sajam „Agra“ biće organizovan od 22. do 27. avgusta 2020. godine u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. On će predstavljati priliku da izlagači sklope međunarodne poslovne kontakte i predstave svoje proizvode potencijalnim kupcima iz više desetina zemalja. Na sastanku održanom u okviru zajedničkih sednica vlada Srbije i Slovenije u Novom Sadu takođe je bilo reči o formiranju zajedničke radne grupe za digitalizaciju u poljoprivredi.
Potpisan je i Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja kojim je dogovorena saradnja u oblastima u kojima je slovenačka tehnička i stručna pomoć dobrodošla Srbiji. To su evropske integracije, sa fokusom na izgradnju institucija, uvođenje pravnih tekovina EU i uspostavljanje srpske agencije za plaćanja i drugih nadležnih institucija za sprovođenje mera Zajedničke poljoprivredne politike EU iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Sajam u Gornjoj Radgoni (Slovenija) ima tradiciju dužu više od pola veka. Razvio se u najveću priredbu ove vrste u ovom delu Evrope. Na njemu godišnje učestvuje više od 1.820 izlagača iz 60 zemalja. U 2019. godini priredbu je razgledalo više od 130.000 posetilaca.

B. Gulan
foto: domacinskakuca.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *