Predsednik Pastor i ambasador Norveške o rešavanju ekoloških izazova

 Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Republici Srbiji Jornom Eugenom Jelstadom o značaju ekološkog osnaživanja naše zemlje i pomoći koju u ostvarivanju zelenih politika mogu da nam pruže nordijske zemlje.

Naglašavajući da su Republika Srbija, i Vojvodina kao regija, spremne da se suoče i ulože dodatnu energiju i znanje u rešavanje ekoloških izazova, predsednik Pastor je podsetio na to da je Skupština AP Vojvodine 2019. godine usvojila Deklaraciju o zaštiti životne sredine, kojom su trasirani mnogobrojni projekti i mere u ovoj oblasti koji se već sprovode. On je naglasio da rešavanje decenijskih problema u ovoj oblasti često zahteva i veliku količinu sredstava, ali da se sistematično radi na izgradnji prečistača otpadnih voda, izgradnji regionalnih deponija smeća, čišćenju reka i kanala, izgradnji izraženije ekološke svesti.

Ambasador Norveške upoznao je predsednika Pastora sa pokrenutom zajedničkom inicijativom nordijskih zemalja koje žele da nam prenesu iskustva i sprovedene pozitivne prakse u oblasti cirkularne ekonomije, zaštite životne sredine, obnovljive energije. On je najavio da je u toku organizacija stručnih konferencija posvećenih ovim temama, koje će se  u septembru mesecu održati u pet gradova: Novom Sadu, Beogradu, Inđiji, Kragujevcu i Nišu, a na kojima će sveobuhvatno biti prikazano nordijsko iskustvo u upravljanju i vođenju zelene agande, kao i primeri dobre prakse efikasnog uptavljanja otpadom, smanjenja zagađenja vazduha i drugo.

Istakavši da će prenošenje iskustava nordijskih zemalja u ovoj oblasti za nas biti izuzetno dragoceno, predsednik Pastor je ambasadoru Jelstadu ponudio tehničku i drugu pomoć u animaranju što većeg broja lokalnih samouprava i građana za učešće i prenošenje stečenih novih znanja i iskustava u ovoj oblasti.

Predsednik Pastor i ambasador Jelstad razgovarali su i o dosadašnjim prijateljskim i partnerskim odnosima AP Vojvodine i norveških regija, pre svih Nordlanda, kao i tradicionalnim vezama između Kikinde i Narvika.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *