Председник Пастор и амбасадор Норвешке о решавању еколошких изазова

 Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор разговарао је данас са амбасадором Краљевине Норвешке у Републици Србији Јорном Еугеном Јелстадом о значају еколошког оснаживања наше земље и помоћи коју у остваривању зелених политика могу да нам пруже нордијске земље.

Наглашавајући да су Република Србија, и Војводина као регија, спремне да се суоче и уложе додатну енергију и знање у решавање еколошких изазова, председник Пастор је подсетио на то да је Скупштина АП Војводине 2019. године усвојила Декларацију о заштити животне средине, којом су трасирани многобројни пројекти и мере у овој области који се већ спроводе. Он је нагласио да решавање деценијских проблема у овој области често захтева и велику количину средстава, али да се систематично ради на изградњи пречистача отпадних вода, изградњи регионалних депонија смећа, чишћењу река и канала, изградњи израженије еколошке свести.

Амбасадор Норвешке упознао је председника Пастора са покренутом заједничком иницијативом нордијских земаља које желе да нам пренесу искуства и спроведене позитивне праксе у области циркуларне економије, заштите животне средине, обновљиве енергије. Он је најавио да је у току организација стручних конференција посвећених овим темама, које ће се  у септембру месецу одржати у пет градова: Новом Саду, Београду, Инђији, Крагујевцу и Нишу, а на којима ће свеобухватно бити приказано нордијско искуство у управљању и вођењу зелене аганде, као и примери добре праксе ефикасног уптављања отпадом, смањења загађења ваздуха и друго.

Истакавши да ће преношење искустава нордијских земаља у овој области за нас бити изузетно драгоцено, председник Пастор је амбасадору Јелстаду понудио техничку и другу помоћ у анимарању што већег броја локалних самоуправа и грађана за учешће и преношење стечених нових знања и искустава у овој области.

Председник Пастор и амбасадор Јелстад разговарали су и о досадашњим пријатељским и партнерским односима АП Војводине и норвешких регија, пре свих Нордланда, као и традиционалним везама између Кикинде и Нарвика.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *