Први икс-нож у Војводини од данас у новом објекту Каменице 3

„Здравствени систем Војводине добио је најмодернији медицински апарат – икс нож, који ће обезбедити најсавременије услове дијагностике и лечења пацијената од онколошких обољења“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић приликом посете новоотвореном објекту „Каменица 3 са ПЕТ центром“, у који је уложено више од 935 милиона динара.

Према Мировићевим речима, Институт за онколошке болести у Сремској Каменици  добио је нов објекат, први од планираних у склопу пројекта Каменица 3,   као  резултат заједничког рада  Владе Србије и Војводине. Уз икс-нож, који представља нови стандард  за Војводину, данас каменички институти имају много боље услове за лечење него некада. „Пре  седам-осам година пацијенти су путовали на зрачење аутобусом у Кладово,  није било довољно ЦТ скенера у регионалним болницама, ни магнетних резонанци,  а сада их је три, док је на Институту за кардиоваскуларне болести била исправна само једна ангио-сала, а данас их имамо широм Војводине“, подсетио је председник Покрајинске владе.

Министар здравља у техничкој влади Златибор Лончар истакао је, након обиласка завршеног објекта у којем су на три нивоа смештени дневна болница хемиотерапије с, ПЕТ/ЦТ/СПЕЦ дијагностика, радиохирургија и апотека, да је пројектом Каменица 3  заокружен инвестициони циклус у Војводини.

Директор Института за онколошке болести, доктор Зоран Радовановић, најавио је да ће икс-нож бити у употреби од 1.јуна, након  што се запослени у тој установи обуче за рад на њему. Истакао је да ће та најсавременија опрема  значајно олакшати лечење пацијентима јер је, каже, двадесетак пацијената сваког месеца морало да иде у Београд на интервенцију , односно третман. Захваливши покрајинској и републичкој влади на подршци у унапређењу здравственог система у Војводини, Радовановић је подсетио да се у покрајини сваког месеца региструје 1000 новооболелих од карцинома, најчешће дојке и дебелог црева. Овај дан, 20.март, је Национални дан борбе против рака дојке, подсећа директор Института и истиче да су за успешно лечење најважнији превентивни, редовни прегледи.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић  захвалио је запосленима и управи Института, али и свим здравственим радницима у Војводини,  на професионалности и истрајној борби за здравље наших суграђана, наводећи да су показали  да је „брига за здравље највећи патриотизам“.

Војвођански новинар забележио је најзначајније детаље из  новог објекта Института за онколошке болести, који би у априлу требало да буде отворен за пацијенте.

Интерактивна табла на пријемном одељењу
Интерактивна табла на пријемном одељењу

 

Скенер за ЦТ/СЦЕПТ дијагностику

 

Пријемни шалтер у дневној болници

 

Дневна болница у приземљу

 

Просторија за терапије у дневној болници
Шеснаест места за хемиотерапију

 

З.Лончар, И.Мировић, З.Радовановић и З.Гојковић: икс-нож у подземном делу објекта

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *