Prvi iks-nož u Vojvodini od danas u novom objektu Kamenice 3

„Zdravstveni sistem Vojvodine dobio je najmoderniji medicinski aparat – iks nož, koji će obezbediti najsavremenije uslove dijagnostike i lečenja pacijenata od onkoloških oboljenja“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom posete novootvorenom objektu „Kamenica 3 sa PET centrom“, u koji je uloženo više od 935 miliona dinara.

Prema Mirovićevim rečima, Institut za onkološke bolesti u Sremskoj Kamenici  dobio je nov objekat, prvi od planiranih u sklopu projekta Kamenica 3,   kao  rezultat zajedničkog rada  Vlade Srbije i Vojvodine. Uz iks-nož, koji predstavlja novi standard  za Vojvodinu, danas kamenički instituti imaju mnogo bolje uslove za lečenje nego nekada. „Pre  sedam-osam godina pacijenti su putovali na zračenje autobusom u Kladovo,  nije bilo dovoljno CT skenera u regionalnim bolnicama, ni magnetnih rezonanci,  a sada ih je tri, dok je na Institutu za kardiovaskularne bolesti bila ispravna samo jedna angio-sala, a danas ih imamo širom Vojvodine“, podsetio je predsednik Pokrajinske vlade.

Ministar zdravlja u tehničkoj vladi Zlatibor Lončar istakao je, nakon obilaska završenog objekta u kojem su na tri nivoa smešteni dnevna bolnica hemioterapije s, PET/CT/SPEC dijagnostika, radiohirurgija i apoteka, da je projektom Kamenica 3  zaokružen investicioni ciklus u Vojvodini.

Direktor Instituta za onkološke bolesti, doktor Zoran Radovanović, najavio je da će iks-nož biti u upotrebi od 1.juna, nakon  što se zaposleni u toj ustanovi obuče za rad na njemu. Istakao je da će ta najsavremenija oprema  značajno olakšati lečenje pacijentima jer je, kaže, dvadesetak pacijenata svakog meseca moralo da ide u Beograd na intervenciju , odnosno tretman. Zahvalivši pokrajinskoj i republičkoj vladi na podršci u unapređenju zdravstvenog sistema u Vojvodini, Radovanović je podsetio da se u pokrajini svakog meseca registruje 1000 novoobolelih od karcinoma, najčešće dojke i debelog creva. Ovaj dan, 20.mart, je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, podseća direktor Instituta i ističe da su za uspešno lečenje najvažniji preventivni, redovni pregledi.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković  zahvalio je zaposlenima i upravi Instituta, ali i svim zdravstvenim radnicima u Vojvodini,  na profesionalnosti i istrajnoj borbi za zdravlje naših sugrađana, navodeći da su pokazali  da je „briga za zdravlje najveći patriotizam“.

Vojvođanski novinar zabeležio je najznačajnije detalje iz  novog objekta Instituta za onkološke bolesti, koji bi u aprilu trebalo da bude otvoren za pacijente.

Interaktivna tabla na prijemnom odeljenju
Interaktivna tabla na prijemnom odeljenju

 

Skener za CT/SCEPT dijagnostiku

 

Prijemni šalter u dnevnoj bolnici

 

Dnevna bolnica u prizemlju

 

Prostorija za terapije u dnevnoj bolnici
Šesnaest mesta za hemioterapiju

 

Z.Lončar, I.Mirović, Z.Radovanović i Z.Gojković: iks-nož u podzemnom delu objekta

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *