Креативна индустрија све заступљенија грана привреде

У Привредној комори Војводине одржана је конференција о креативним индустријама „Подржи креативне вредности“ , на којој је било речи о подстицајима за још бржи раст те привредне гране која има све већи удео у нашој привреди. 

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић  навео је да готово 30 хиљада правних субјеката из креативне индустрије послује у Србији, ангажујући притом готово 115 хиљада радника. „Креативна индустрија доприноси развоју нашег БДП-а на нивоу од 3, 5 до 7,2  одсто „, истакао је Вучуревић и додао да је реч о најбрже растућој привредној грани у којој су жене заступљене са чак 40 одсто, док две трећине чине млади.

Покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић нагласила је да је Покрајинска влада препознаје значај креативног предузетништва, па је од 2017. до данас удвостручила годишњи износ подстицаја,  са дотадашњих 58 милиона на више од 100 милиона динара. Напомиње и да је Секретаријат за привреду и туризам, путем јавних конкурса, до сада доделио више од 70 милиона динара како би финансијски подржао иновативне идеје у сектору креативне индустрије.

На конференцији „Подржи креативне вредности“  представљени су производи удружења, задруга и предузећа која се баве креативном индустријом.

Текст и фото: Војвођански новинар (М.К.)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *