Kreativna industrija sve zastupljenija grana privrede

U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija o kreativnim industrijama „Podrži kreativne vrednosti“ , na kojoj je bilo reči o podsticajima za još brži rast te privredne grane koja ima sve veći udeo u našoj privredi. 

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević  naveo je da gotovo 30 hiljada pravnih subjekata iz kreativne industrije posluje u Srbiji, angažujući pritom gotovo 115 hiljada radnika. „Kreativna industrija doprinosi razvoju našeg BDP-a na nivou od 3, 5 do 7,2  odsto „, istakao je Vučurević i dodao da je reč o najbrže rastućoj privrednoj grani u kojoj su žene zastupljene sa čak 40 odsto, dok dve trećine čine mladi.

Pokrajinska sekretarka za kulturuDragana Milošević naglasila je da je Pokrajinska vlada prepoznaje značaj kreativnog preduzetništva, pa je od 2017. do danas udvostručila godišnji iznos podsticaja,  sa dotadašnjih 58 miliona na više od 100 miliona dinara. Napominje i da je Sekretarijat za privredu i turizam, putem javnih konkursa, do sada dodelio više od 70 miliona dinara kako bi finansijski podržao inovativne ideje u sektoru kreativne industrije.

Na konferenciji „Podrži kreativne vrednosti“  predstavljeni su proizvodi udruženja, zadruga i preduzeća koja se bave kreativnom industrijom.

Tekst i foto: Vojvođanski novinar (M.K.)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *