Отворен јавни позив за овогодишњи Калеидоскоп културе у Новом Саду

Српска Атина ће по четврти пут представити културу заједништва кроз пет уметности током пет недеља трајања овогодишњег Калеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра.

У сусрет години титуле, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, кроз свој програмски лук Калеидоскоп културе, отвара позив за допуну овогодишњег програма у визуелној, примењеној, извођачкој уметности, књижевности и архитектури, у вредности од 12,5 милиона динара.

Поред расписаног јавног конкурса, који је отворен за све уметнике и културне раднике у областима ових пет врста уметности, овогодишњи Калеидоскоп културе додатно ће ојачати свој отворени позив захваљујући укључивању престижних европских и националних партнера: Арс Електронике, најзначајније европске институције на пољу нових ликовних медија, те угледне уметничке галерије из аустријског St. Poltena (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Друштва архитеката Новог Сада, уз подршку Аустријског културног форума и Центра за промоцију науке. Више информација о јавном позиву за допуну програма Калеидоскопа културе и за учешће на павиљону Арс Електронике доступно је на званичном сајту пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” (јавни позиви).

 

У току јуна биће отворен и урбанистичко-архитектонски конкурс за уређење малих јавних простора у Новом Саду под називом „Нова места”, у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада. Право учешћа имаће стручна лица – архитекте, урбанисти, пејзажне архитекте, као и студенти из ових области. Више о овом конкурсу ускоро на сајту ДАНС-а, као и на званичном сајту престонице културе.

Одабрани програми и простори ће додатно употпунити Калеидоскоп културе повезујући култна места у Новом Саду (Велики Лиман, Корзо, Подграђе, Трг галерија и СПЕНС), мрежу културних станица и Нова места (уређене комшијске просторе и урбане целине широм града), који су настали или су обновљени и обогаћени програмима културе, створеним током припрема Српске Атине за титулу Европске престонице културе.

Отворени јавни позив употпуњује јединственост Калеидоскопа културе, који укључивањем грађана, повезивањем установа културе и ванинституционалне сцене, јачањем локалне сцене и повезивањем са европским уметницима и организацијима, притом доводећи културу свуда и до свих, наставља да се развија као трајни легат људи, процеса, простора и програма културе Новог Сада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *