Otvoren javni poziv za ovogodišnji Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

Srpska Atina će po četvrti put predstaviti kulturu zajedništva kroz pet umetnosti tokom pet nedelja trajanja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, od 2. septembra do 8. oktobra.

U susret godini titule, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, kroz svoj programski luk Kaleidoskop kulture, otvara poziv za dopunu ovogodišnjeg programa u vizuelnoj, primenjenoj, izvođačkoj umetnosti, književnosti i arhitekturi, u vrednosti od 12,5 miliona dinara.

Pored raspisanog javnog konkursa, koji je otvoren za sve umetnike i kulturne radnike u oblastima ovih pet vrsta umetnosti, ovogodišnji Kaleidoskop kulture dodatno će ojačati svoj otvoreni poziv zahvaljujući uključivanju prestižnih evropskih i nacionalnih partnera: Ars Elektronike, najznačajnije evropske institucije na polju novih likovnih medija, te ugledne umetničke galerije iz austrijskog St. Poltena (Landhausgalerie Ausstellungsbrücke), Društva arhitekata Novog Sada, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma i Centra za promociju nauke. Više informacija o javnom pozivu za dopunu programa Kaleidoskopa kulture i za učešće na paviljonu Ars Elektronike dostupno je na zvaničnom sajtu projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” (javni pozivi).

 

U toku juna biće otvoren i urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora u Novom Sadu pod nazivom „Nova mesta”, u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada. Pravo učešća imaće stručna lica – arhitekte, urbanisti, pejzažne arhitekte, kao i studenti iz ovih oblasti. Više o ovom konkursu uskoro na sajtu DANS-a, kao i na zvaničnom sajtu prestonice kulture.

Odabrani programi i prostori će dodatno upotpuniti Kaleidoskop kulture povezujući kultna mesta u Novom Sadu (Veliki Liman, Korzo, Podgrađe, Trg galerija i SPENS), mrežu kulturnih stanica i Nova mesta (uređene komšijske prostore i urbane celine širom grada), koji su nastali ili su obnovljeni i obogaćeni programima kulture, stvorenim tokom priprema Srpske Atine za titulu Evropske prestonice kulture.

Otvoreni javni poziv upotpunjuje jedinstvenost Kaleidoskopa kulture, koji uključivanjem građana, povezivanjem ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, jačanjem lokalne scene i povezivanjem sa evropskim umetnicima i organizacijima, pritom dovodeći kulturu svuda i do svih, nastavlja da se razvija kao trajni legat ljudi, procesa, prostora i programa kulture Novog Sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *