ОПРАШТАМО СЕ ОД БАЛАШЕВИЋА – ПРЕМИНУО НАШ „ПАНОНСКИ МОРНАР“

Познати кантаутор Ђорђе Балашевић преминуо је данас у 67. години, потврдила је његова породица. Он је пре три дана у лошем стању примљен у Инфективну клинику Клиничког центра Војводине у Новом Саду, а здравствено стање, угрожено инфекцијом вирусом ковид-19,  додатно се погоршало услед ранијих хроничних срчаних тегоба, јавили су сви медији у земљи и региону.

19.02.2021. фОТО: Јарослав Пап/Танјуг

Након вести о смрти чувеног кантаутора, испред породичне куће Балашевића, у Улици Јована Цвијића 33 у Новом Саду, вечерас су се окупили бројни грађани како би се, полагањем цвећа и паљењем свећа, опростили од славног музичара.

Нови Сад, Трг слободе, 19.02.2021. Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Полиција је замолила окупљене да поштују епидемијске мере, држе дистанцу и носе заштитне маске. Истовремено, од  20 часова на Тргу слободе у Новом Саду, окупили су се поштоваоци лика и дела „Панонског морнара“, како би одали почаст том великом уметнику уз чије су песме одрастале бројне генерације.

ИН МЕМОРИАМ

Ђорђе Балашевић рођен је 11. маја 1953. године у Новом Саду. Каријеру је започео 1977. године са групом „Жетва“, која је први успех забележила исте године песмом У раздељак те љубим, а потом и у групи „Рани мраз“.

Архивска фотографија из 2012, фото: Танјуг/Јарослав Пап

 Огроман успех постигао је албумом Бездан 1986. године, на којем су се нашли неки од највећих хитова, попут балада Не волим јануар, Не ломите ми багрење и Бездан. Балашевић је и сам рекао да му најплоднији део каријере почиње овим албумом.

Албум „Један од оних живота“ издаје 1993. године, инспирисан трагичним годинама распада Југославије и ратова. После нешто дуже паузе, 1996. године издаје албум Напослетку, већином снимљен уз акустичну пратњу „Гудача Светог Ђорђа“.

Нови Сад, архивска фотографија од 5.5.2012., Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Двехиљадите објављује  свој десети албум „Деведесете“, на којем се осврће на најтеже године у нашој новијој историји, а 2001. објављује албум Дневник старог момка, са 12 песама од којих свака носи женско име.

Глумио је у неколико ТВ серија као што су „Поп Ћира и поп Спира“ и „Војници“, за које је писао и музику.

Био је у браку са Оливером са којом има сина Алексу и ћерке Јовану и Јелену, као и унуке.

Аутор: Војвођански новинар, фото: Танјуг, Romanski.photo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *