OPRAŠTAMO SE OD BALAŠEVIĆA – PREMINUO NAŠ „PANONSKI MORNAR“

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, potvrdila je njegova porodica. On je pre tri dana u lošem stanju primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, a zdravstveno stanje, ugroženo infekcijom virusom kovid-19,  dodatno se pogoršalo usled ranijih hroničnih srčanih tegoba, javili su svi mediji u zemlji i regionu.

19.02.2021. fOTO: Jaroslav Pap/Tanjug

Nakon vesti o smrti čuvenog kantautora, ispred porodične kuće Balaševića, u Ulici Jovana Cvijića 33 u Novom Sadu, večeras su se okupili brojni građani kako bi se, polaganjem cveća i paljenjem sveća, oprostili od slavnog muzičara.

Novi Sad, Trg slobode, 19.02.2021. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Policija je zamolila okupljene da poštuju epidemijske mere, drže distancu i nose zaštitne maske. Istovremeno, od  20 časova na Trgu slobode u Novom Sadu, okupili su se poštovaoci lika i dela „Panonskog mornara“, kako bi odali počast tom velikom umetniku uz čije su pesme odrastale brojne generacije.

IN MEMORIAM

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom „Žetva“, koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom U razdeljak te ljubim, a potom i u grupi „Rani mraz“.

Arhivska fotografija iz 2012, foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 Ogroman uspeh postigao je albumom Bezdan 1986. godine, na kojem su se našli neki od najvećih hitova, poput balada Ne volim januar, Ne lomite mi bagrenje i Bezdan. Balašević je i sam rekao da mu najplodniji deo karijere počinje ovim albumom.

Album „Jedan od onih života“ izdaje 1993. godine, inspirisan tragičnim godinama raspada Jugoslavije i ratova. Posle nešto duže pauze, 1996. godine izdaje album Naposletku, većinom snimljen uz akustičnu pratnju „Gudača Svetog Đorđa“.

Novi Sad, arhivska fotografija od 5.5.2012., Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dvehiljadite objavljuje  svoj deseti album „Devedesete“, na kojem se osvrće na najteže godine u našoj novijoj istoriji, a 2001. objavljuje album Dnevnik starog momka, sa 12 pesama od kojih svaka nosi žensko ime.

Glumio je u nekoliko TV serija kao što su „Pop Ćira i pop Spira“ i „Vojnici“, za koje je pisao i muziku.

Bio je u braku sa Oliverom sa kojom ima sina Aleksu i ćerke Jovanu i Jelenu, kao i unuke.

Autor: Vojvođanski novinar, foto: Tanjug, Romanski.photo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *