ОДРЖАН ПРВИ ТЕЛЕМОСТ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ

Сарадња између Друштва новинара Војводине и регионалног огранка Савеза новинара Русије из Ростова на Дону изнедрила је прву Међународну телеконференцију „Историјски догађаји Русије и Србије, прошлост и садашњост“. На Дан ослобођења Ростова од нацистичких освајача, а дан уочи Дана државности Србије 15.фебруара, стручњаци и новинари из Ростова, Санкт Петерсбурга, Београда и Новог Сада разговарали су о значају очувања историјског памћења и заједничког културног наслеђа, а дотакли су се и питања сарадње која је релевантна за обе земље.

„Ово је историјски догађај. Заиста, био је тако дуг пут до овог јединственог догађаја. Веома нам је драго што се данас Ростовска земља ујединила са нашом православном браћом Србима,  на дан који је празник свих Ростовчана, који сада постаје  и дан другог, коначног ослобођења града од нацистичких освајача. У Србији је сутра велики државни празник. И треба да говоримо о нашим историјским везама, о нашем историјском наслеђу. Заиста желим да ова теле-конференција постане прва платформа за велико пријатељство и велике заједничке идеје и пројекте“, истакла је Асја Компанијец, директорка Српског културног центра у Ростову на Дону.

Међународна теле-конференција „Историјски догађаји Русије и Србије, прошлост и садашњост“, између представника новинарске заједнице Ростовске области и Србије, одржана је први пут а у оквиру билатералног споразума који су  пре мање од месец дана потписали представници новинарских удружења Ростовске области и Друштва новинара Војводине о заједничком раду на стварању јединственог информационог простора . Данас се дешава веома необичан догађај  јер смо буквално 21. јануара, заједно са председником Друштва новинара Војводине Петром Кочићем, потписали уговор да ћемо заједно радити, градити јединствени информациони простор између Русије и Србије. Мислим да је добар почетак направљен, наставићемо у истом духу, рекао је Анатолиј Максак, шеф регионалног огранка Савеза новинара Русије у Ростову.

Студио ТВ Дон24
Студио ТВ Дон24

Председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић истакао је да је узајамна размена информација, како о актуелним догађајима, тако и о историјским  и културним везама, као и успостављање поузданих канала сарадње, изузетно важно за развој и унапређење иначе добрих односа између два народа.Из новосадског „Медиа инфо центра“, у теле-мосту су учествовали др Павле Ботић, професор упоредне књижневности на Филозофском факултету у Новом Саду, историчар Данијел Кулачин, директор Медија центра Ногина и Куриноја „Руски експрес“ из Београда Горан Шимпрага и познати адвокат и председник Управног одбора Центра за истраживање и очување културно-историјског наслеђа источне Европе „Меморијал“ из Београда Горан Петронијевић.„Град Ростов је дубоко повезан са Србијом још од времена Петра Великог и Јелисавете. Хајде да блиско сарађујемо и размењујемо искуства“, истакла је Олга Милуновић, председница Друштва „Славјаносербија“ која се у теле-мост укључила из Руског дома у Београду. Овај догађај иницирао је Ростовски регионални огранак Савеза новинара Русије, заједно са регионалним патриотским покретом „Путеви славе – наша историја“, Друштвом новинара Војводине  и Медија центром Ногина и Куриноја „Руски експрес“. Подршку су пружили Фонд „Руска сарадња“ и Руски центар за науку и културу  „Руски дом“ у Београду, као и Удружење „Славјаносербија“. Информативни партнер била је ИА Ветеранске Вести.

Извор: Друштво новинара Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *