ODRŽAN PRVI TELEMOST IZMEĐU SRBIJE I RUSIJE

Saradnja između Društva novinara Vojvodine i regionalnog ogranka Saveza novinara Rusije iz Rostova na Donu iznedrila je prvu Međunarodnu telekonferenciju „Istorijski događaji Rusije i Srbije, prošlost i sadašnjost“. Na Dan oslobođenja Rostova od nacističkih osvajača, a dan uoči Dana državnosti Srbije 15.februara, stručnjaci i novinari iz Rostova, Sankt Petersburga, Beograda i Novog Sada razgovarali su o značaju očuvanja istorijskog pamćenja i zajedničkog kulturnog nasleđa, a dotakli su se i pitanja saradnje koja je relevantna za obe zemlje.

„Ovo je istorijski događaj. Zaista, bio je tako dug put do ovog jedinstvenog događaja. Veoma nam je drago što se danas Rostovska zemlja ujedinila sa našom pravoslavnom braćom Srbima,  na dan koji je praznik svih Rostovčana, koji sada postaje  i dan drugog, konačnog oslobođenja grada od nacističkih osvajača. U Srbiji je sutra veliki državni praznik. I treba da govorimo o našim istorijskim vezama, o našem istorijskom nasleđu. Zaista želim da ova tele-konferencija postane prva platforma za veliko prijateljstvo i velike zajedničke ideje i projekte“, istakla je Asja Kompanijec, direktorka Srpskog kulturnog centra u Rostovu na Donu.

Međunarodna tele-konferencija „Istorijski događaji Rusije i Srbije, prošlost i sadašnjost“, između predstavnika novinarske zajednice Rostovske oblasti i Srbije, održana je prvi put a u okviru bilateralnog sporazuma koji su  pre manje od mesec dana potpisali predstavnici novinarskih udruženja Rostovske oblasti i Društva novinara Vojvodine o zajedničkom radu na stvaranju jedinstvenog informacionog prostora . Danas se dešava veoma neobičan događaj  jer smo bukvalno 21. januara, zajedno sa predsednikom Društva novinara Vojvodine Petrom Kočićem, potpisali ugovor da ćemo zajedno raditi, graditi jedinstveni informacioni prostor između Rusije i Srbije. Mislim da je dobar početak napravljen, nastavićemo u istom duhu, rekao je Anatolij Maksak, šef regionalnog ogranka Saveza novinara Rusije u Rostovu.

Studio TV Don24
Studio TV Don24

Predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić istakao je da je uzajamna razmena informacija, kako o aktuelnim događajima, tako i o istorijskim  i kulturnim vezama, kao i uspostavljanje pouzdanih kanala saradnje, izuzetno važno za razvoj i unapređenje inače dobrih odnosa između dva naroda.Iz novosadskog „Media info centra“, u tele-mostu su učestvovali dr Pavle Botić, profesor uporedne knjižnevnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, istoričar Danijel Kulačin, direktor Medija centra Nogina i Kurinoja „Ruski ekspres“ iz Beograda Goran Šimpraga i poznati advokat i predsednik Upravnog odbora Centra za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa istočne Evrope „Memorijal“ iz Beograda Goran Petronijević.„Grad Rostov je duboko povezan sa Srbijom još od vremena Petra Velikog i Jelisavete. Hajde da blisko sarađujemo i razmenjujemo iskustva“, istakla je Olga Milunović, predsednica Društva „Slavjanoserbija“ koja se u tele-most uključila iz Ruskog doma u Beogradu. Ovaj događaj inicirao je Rostovski regionalni ogranak Saveza novinara Rusije, zajedno sa regionalnim patriotskim pokretom „Putevi slave – naša istorija“, Društvom novinara Vojvodine  i Medija centrom Nogina i Kurinoja „Ruski ekspres“. Podršku su pružili Fond „Ruska saradnja“ i Ruski centar za nauku i kulturu  „Ruski dom“ u Beogradu, kao i Udruženje „Slavjanoserbija“. Informativni partner bila je IA Veteranske Vesti.

Izvor: Društvo novinara Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *