ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДОБРОВОЉАЦ, СРБИН,БОРАЦ“

Манифестација “Добровољац, Србин, борац”, по други пут одржана у Танкосићеву, показала је да је то место поред Новог Сада постало живо средиште неговања традиције српског добровољачког покрета свих крајева српског народа. Бројни гости и потомци солунских ратника и добровољаца одали су пошту војводи Војиславу Танкосићу, прослављеном хероју
балканских и Првог светског рата, по коме насеље и носи име.

“Оно смо што поштујемо и у шта верујемо. Велика ми је част што сам отпочетка имао привилегију да учествујем, као помоћник тадашњег градоначелника Милоша Вучевића, у подизању спомен-бисте Мајору Танкосићу. Танкосићево баштини најбоље у нашој историји – оно што смо у прошлости, нажалост, пречесто заборављали, па и стидели га се”, рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Он је додао да ће до краја године бити изграђен пут Танкосићево – Степановићево, као и да увелико одмичу радови на изградњи бициклистичке стазе Нови Сад – Руменка – Ирмово – Кисач – Ченеј која ће бити готова на пролеће идуће године.

Овогодишња Манифестација „Добровољац, Србин, борац“, симболично одржана на дан пробоја Солунског фронта, посвећена је обележавању јубилеја – 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића и 120 година од оснивања српске комитске организације. Приређен је и концерт је у част Ђорђа Михаиловића, недавно преминулог чувара српског војничког гробља у Солуну.

О комитском покрету и војводи мајору Војиславу Танкосићу говорио је др Радован Калабић. У Културно-уметничком делу програма изведена је монодрама “Војвода Живојин Мишић”,  у извођењу глумца Бошка Пулетића. Наступила је и група “Звуци  с камена”, народни гајдаш Вања Илијев као и гуслар Љубиша Атељевић.

Аутор: Марко Иванић

Фотографије: Град Нови Сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *