НОВИ ПАРК ЗА ДЕЦУ НА КЛИСИ

Еколошко удружење „Зелени Сад“ је у партнерству са ЈКП „Градско зеленило“ и уз подршку Градске управе за заштиту животне средине реализовало пројекат „Оживимо кварт у Приморској улици“ који је одобрен у оквиру Програма „Заједници заједно 2021“ који је покренуо НИС а.д. Нови Сад.

Чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић обишла је завршне радове на изградњи парка у Приморској улици.

– Унапређењем и очувањем зеленила на предметном простору и обогаћивањем адекватним садржајима обезбеђен је користан простор намењен различитим групама становника чиме се грађани подстичу да своје слободно време за одмор и рекреацију усмере на боравак у уређеној зеленој оази. Постизањем функционалности предметног простора, биће унапређен систем зеленила и инфраструктуре на подручју Града Новог Сада, биће смањено загађење, унапређен квалитет ваздуха и смањен ниво буке – рекла је Мира Раденовић и додала да су на том простору посађене нове аутохтоне саднице лишћарског и четинарског дрвећа, а да је одабир врста вршен у складу са условима животне средине на предметној микролокацији, али и у складу са врстом и положајем постојеће вегетације.

У протеклим годинама је на деловима предметне површине дошло до нагомилавања неадекватно одложеног отпада и грађевинског шута који је нарушио изглед природног окружења грађана који живе у близини. На овој зеленој површини није било осветљења нити било каквих садржаја за децу или одрасле те је представљао небезбедан простор за комшије, с обзиром на то да се налази у близини канала.

Уређивањем тог простора водило се рачуна о квалитету животног амбијента, као и о коришћењу еколошки прихватљиви материјала (дрвене клупе и корпе, стазе од природних материјала). Спроведене су одређене мере и активности на постојећем зеленилу како би се обезбедили услови за несметан боравак свих корисника простора. У оквиру радова постављени су иновативни еколошки парковски елементи као што су паметна клупа и соларно осветљење, а грађанима ће на располагању бити и  спортски садржаји, игралишта за фудбал и баскет, као и теретана на отвореном и дечије игралиште.

У току су завршни радови на уређењу парка, садња дрвећа, насипање земље и постављање мобилијара. Укупна вредност пројекта је 13.500.000 динара, а крај радова се очекује за две недеље.

фото: Град Нови Сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *