NOVI PARK ZA DECU NA KLISI

Ekološko udruženje „Zeleni Sad“ je u partnerstvu sa JKP „Gradsko zelenilo“ i uz podršku Gradske uprave za zaštitu životne sredine realizovalo projekat „Oživimo kvart u Primorskoj ulici“ koji je odobren u okviru Programa „Zajednici zajedno 2021“ koji je pokrenuo NIS a.d. Novi Sad.

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović obišla je završne radove na izgradnji parka u Primorskoj ulici.

– Unapređenjem i očuvanjem zelenila na predmetnom prostoru i obogaćivanjem adekvatnim sadržajima obezbeđen je koristan prostor namenjen različitim grupama stanovnika čime se građani podstiču da svoje slobodno vreme za odmor i rekreaciju usmere na boravak u uređenoj zelenoj oazi. Postizanjem funkcionalnosti predmetnog prostora, biće unapređen sistem zelenila i infrastrukture na području Grada Novog Sada, biće smanjeno zagađenje, unapređen kvalitet vazduha i smanjen nivo buke – rekla je Mira Radenović i dodala da su na tom prostoru posađene nove autohtone sadnice lišćarskog i četinarskog drveća, a da je odabir vrsta vršen u skladu sa uslovima životne sredine na predmetnoj mikrolokaciji, ali i u skladu sa vrstom i položajem postojeće vegetacije.

U proteklim godinama je na delovima predmetne površine došlo do nagomilavanja neadekvatno odloženog otpada i građevinskog šuta koji je narušio izgled prirodnog okruženja građana koji žive u blizini. Na ovoj zelenoj površini nije bilo osvetljenja niti bilo kakvih sadržaja za decu ili odrasle te je predstavljao nebezbedan prostor za komšije, s obzirom na to da se nalazi u blizini kanala.

Uređivanjem tog prostora vodilo se računa o kvalitetu životnog ambijenta, kao i o korišćenju ekološki prihvatljivi materijala (drvene klupe i korpe, staze od prirodnih materijala). Sprovedene su određene mere i aktivnosti na postojećem zelenilu kako bi se obezbedili uslovi za nesmetan boravak svih korisnika prostora. U okviru radova postavljeni su inovativni ekološki parkovski elementi kao što su pametna klupa i solarno osvetljenje, a građanima će na raspolaganju biti i  sportski sadržaji, igrališta za fudbal i basket, kao i teretana na otvorenom i dečije igralište.

U toku su završni radovi na uređenju parka, sadnja drveća, nasipanje zemlje i postavljanje mobilijara. Ukupna vrednost projekta je 13.500.000 dinara, a kraj radova se očekuje za dve nedelje.

foto: Grad Novi Sad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *