НАПОКОН, СВИ ПОД НОВИМ КРОВОМ

Покрајинска влада је недавним прерачуном буџета АП Војводине за 2022. издвојила 534 милиона динара за техничко-технолошко опремање нове зграде Радио-телевизије Војводине.

 

Полагањем камена темељца у новембру 2017. започела је изградња нове зграде РТВ-а која је срушена у једном од многобројних НАТО бомбардовања Новог Сада 3. маја 1999.  (који је, да иронија буде потпуна, од овдашњих тобоже репрезентативних новинарских организација прихваћен као Дан слободе медија).

Грађевински радови завршени су у наредне две године, а делимично пресељење редакција РТВ-а је започето крајем 2020. До данас је, међутим, у новој згради смештена само радијска продукција, пратеће службе, менаџмент и тек понека од телевизијских редакција које и надаље користе просторије у згради у Сутјеској улици у којој је остао комплетан информативни програм, све мањинске и део веб редакције.

За ренту зграде НИС-а у Сутјеској улици, као и других трошкова одржавања, РТВ месечно издваја 42 милиона динара, док је зграда Радија у Игњата Павласа у центру Новог Сада, у међувремену, предодређена за будући музеј медија.

Предрачунска вредност техничко-технолошког опремање нове зграде на Мишелуку и комплетно пресељење 700 стално запослених тада је процењена на безмало 12 милиона евра (без ПДВ-а), уз могућност да у нову зграду буде пренето тек 20 одсто постојеће опреме. До сада је само Покрајинска влада, и то још током 2019, издвојила тек трећину потребне суме, уз наговештај да би – без учешћа Министарства културе и информисања и Министарства финансија – то било све што за ове намене држава може да издвоји.

Осам месеци након што је на седници одржаној 2. децембра 2021. Управни одбор РТВ усвојио иницијативу за покретање Друге фазе техничко-технолошког опремања нове зграде РТВ-а, чија је вредност процењена на 492 милиона динара  (са ПДВ-ом), Покрајинска влада је најновијим прерачуном буџета АП Војводине за 2022. издвојила недостајућих 534 милиона динара за опремање нове зграде Радио-телевизије Војводине.

Овај износ „ће омогућити потпуно пресељење запослених из старе у новоизграђену зграду радио-телевизије на Мишелуку у Сремској Каменици“, наводи се у саопштењу са седнице Покрајинске владе, на којој је усвојен Предлог Покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета АП Војводине у износу од 95,16 милијарди динара.

Након расписивања јавних набавки за опремање три студија и поставку посебног софтверског система за производњу вести и прилога, почетком 2023. коначно ће бити завршено пресељење покрајинског јавног сервиса у своју нову зграду, вредну 27 милиона евра.

Ипак, за опремање још два телевизијска студија, као и оног музичког, куповину софтвера за архивирање и друге потрепштине, оквирно је потребно додатних четири милиона евра што ће морати да сачека нека боља времена.

Претпоставка је да ће пре усељења Радио-телевизија Војводине употпунити Управни одбор недостајућим члановима,изабрати новог генералног директора и руководство и на тај начин  започети нову еру у раду покрајинског јавног сервиса.

м.а.б.
фото: ртв.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *