NAPOKON, SVI POD NOVIM KROVOM

Pokrajinska vlada je nedavnim preračunom budžeta AP Vojvodine za 2022. izdvojila 534 miliona dinara za tehničko-tehnološko opremanje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine.

 

Polaganjem kamena temeljca u novembru 2017. započela je izgradnja nove zgrade RTV-a koja je srušena u jednom od mnogobrojnih NATO bombardovanja Novog Sada 3. maja 1999.  (koji je, da ironija bude potpuna, od ovdašnjih tobože reprezentativnih novinarskih organizacija prihvaćen kao Dan slobode medija).

Građevinski radovi završeni su u naredne dve godine, a delimično preseljenje redakcija RTV-a je započeto krajem 2020. Do danas je, međutim, u novoj zgradi smeštena samo radijska produkcija, prateće službe, menadžment i tek poneka od televizijskih redakcija koje i nadalje koriste prostorije u zgradi u Sutjeskoj ulici u kojoj je ostao kompletan informativni program, sve manjinske i deo veb redakcije.

Za rentu zgrade NIS-a u Sutjeskoj ulici, kao i drugih troškova održavanja, RTV mesečno izdvaja 42 miliona dinara, dok je zgrada Radija u Ignjata Pavlasa u centru Novog Sada, u međuvremenu, predodređena za budući muzej medija.

Predračunska vrednost tehničko-tehnološkog opremanje nove zgrade na Mišeluku i kompletno preseljenje 700 stalno zaposlenih tada je procenjena na bezmalo 12 miliona evra (bez PDV-a), uz mogućnost da u novu zgradu bude preneto tek 20 odsto postojeće opreme. Do sada je samo Pokrajinska vlada, i to još tokom 2019, izdvojila tek trećinu potrebne sume, uz nagoveštaj da bi – bez učešća Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva finansija – to bilo sve što za ove namene država može da izdvoji.

Osam meseci nakon što je na sednici održanoj 2. decembra 2021. Upravni odbor RTV usvojio inicijativu za pokretanje Druge fazetehničko-tehnološkog opremanja nove zgrade RTV-a, čija je vrednost procenjena na 492 miliona dinara  (sa PDV-om), Pokrajinska vlada je najnovijim preračunom budžeta AP Vojvodine za 2022. izdvojila nedostajućih 534 miliona dinara za opremanje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine.

Ovaj iznos „će omogućiti potpuno preseljenje zaposlenih iz stare u novoizgrađenu zgradu radio-televizije na Mišeluku u Sremskoj Kamenici“, navodi se u saopštenju sa sednice Pokrajinske vlade, na kojoj je usvojen Predlog Pokrajinske skupštinske odluke o rebalansu budžeta AP Vojvodine u iznosu od 95,16 milijardi dinara.

Nakon raspisivanja javnih nabavki za opremanje tri studija i postavku posebnog softverskog sistema za proizvodnju vesti i priloga, početkom 2023. konačno će biti završeno preseljenje pokrajinskog javnog servisa u svoju novu zgradu, vrednu 27 miliona evra.

Ipak, za opremanje još dva televizijska studija, kao i onog muzičkog, kupovinu softvera za arhiviranje i druge potrepštine, okvirno je potrebno dodatnih četiri miliona evra što će morati da sačeka neka bolja vremena.

Pretpostavka je da će pre useljenja Radio-televizija Vojvodine upotpuniti Upravni odbor nedostajućim članovima,izabrati novog generalnog direktora i rukovodstvo i na taj način  započeti novu eru u radu pokrajinskog javnog servisa.

m.a.b.
foto: rtv.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *