Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Molim sve da se mole bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstvu nebeskom, izjavio je patrijarh Porfirije u prvom obraćanju nakon što je danas izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Porfirije je u izjavi za TV Hram „prizvao božji blagoslov na svu braću i sestre, decu naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet“.

Odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju.

Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. patrijarh srpski, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Prisutni članovi Sabora glasali su za trojicu kandidata, a najveći broj glasova dobio je vladika Porfirije – 31, vladika bački Irinej dobio je jedan glas manje, a banjalučki vladika Jefrem 25 glasova.

Međutim, izbor poglavara SPC odlučio je apostolski žreb, a kovertu je iz jevanđelja sa imenom vladike Porfirija izvukao monah Matej.

Za sutra je zakazano svečano ustoličenje novog patrijarha u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde će on održati pristupnu besedu.

Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

izvor: TANJUG,  FoNet, RTV

foto: mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *