Митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови патријарх СПЦ

Митрополит загребачко љубљански Порфирије (Перић) данас је изабран за 46. наследника на трону Светог Саве, када је његово име из јеванђеља извукао монах Матеј, а преостала два кандидата која су добила подршку 36 чланова Сабора били су и владика бачки Иринеј и бањалучки Јефрем.

Молим све да се моле богу за моју маленкост да се, заједно идући путем који су пропутили наши свети преци, удостојимо царству небеском, изјавио је патријарх Порфирије у првом обраћању након што је данас изабран за 46. поглавара Српске православне цркве (СПЦ).

Порфирије је у изјави за ТВ Храм „призвао божји благослов на сву браћу и сестре, децу наше светосавске цркве и на све људе добре воље и на читав свет“.

Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије архиепископу пећком, митрополиту београдско-карловачком и патријарху српском Порфирију.

Звона на храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. патријарх српски, саопштила је Српска православна црква.

Присутни чланови Сабора гласали су за тројицу кандидата, а највећи број гласова добио је владика Порфирије – 31, владика бачки Иринеј добио је један глас мање, а бањалучки владика Јефрем 25 гласова.

Међутим, избор поглавара СПЦ одлучио је апостолски жреб, а коверту је из јеванђеља са именом владике Порфирија извукао монах Матеј.

За сутра је заказано свечано устоличење новог патријарха у Саборној цркви у Београду, где ће он одржати приступну беседу.

Следећи Сабор требало би да буде одржан у мају, када ће бити попуњена упражњена места у епархијама.

извор: ТАНЈУГ,  ФоНет, РТВ

фото: митрополија загребачко-љубљанска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *