МИНИСТАР ЗА БРИГУ О ПОРОДИЦИ И ДЕМОГРАФИЈУ ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са министром за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратком Дмитровићем. Они су разговарали о темама везаним за демографију и мерама популационе политике.

– Министар је поделио са нама искуства са Самита у Будимпешти, где је био са Председником Републике, па смо могли да чујемо различита искуства на том пољу, између осталог тамо се огласио и представник америчке политичке сцене. Разговарали смо о приликама у Војводини и томе да је тешко задржати људе, на шта директно утиче равномерна регионална развијеност. Разумели смо поруку министра, да као Град треба више да стимулишемо рађање другог и трећег детета, јер ту се породице двоуме и на тај корак се теже одлучују. Ми апсолутно подржавамо министра и Владу, која права породице ставља у фокус политичког деловања. У данашње време породица је маргинализована и сматра се да чак спутава индивидуални развој. То је бесмислица, породица је нешто најлепше и наjвaжније, и као Град настојаћемо да будемо партнер Влади у свим активностима на том плану. Радујемо се новом попису становништва и верујемо да ће нови преглед показати значајно повећање када је реч о Новом Саду – истакао је градоначелник Вучевић.

Министар Дмитровић оценио је да је демографска ситуација алармантна, али да охрабрује опредељење државе да уђе у решавање проблема и у боробу против трендова који су опомињући, и који могу да доведу до тога да се у наредним годинама пређе линија иза које нема повратка.

– Реч је о почетку нестајања народа. Први пут, након 56 година, у Србији живи мање од седам милиона људи. За 20 година изгубили смо 700 000 људи, и ово питање мора бити ван политичких оквира, посебно дневно-политичких и страначких. Корона је додатно утицала на негативне последице. Прошле године у односу наталитета и морталитета, изгубили смо град величине Шапца, око 54 000 људи, а првих осам месеци ове године говори нам да ће та бројка бити надмашена. Ово питање превазилази демографске мере, већ је то проблем пандемије са којом је суочен цео свет. Доставио сам предлог мера Председнику и у наредних месец дана разговараћемо о њима, да видимо шта буџетски може да се издржи. Ту се пре свега мисли на стимулацију рађања, али и олакшавање живота онима који су се одлучили да имају више деце – нагласио је министар Дмитровић. Он је такође рекао да је стопа родности у Шведској 1,6, док је у Србији 1,5, што, како је закључио, показује да нису пресудна финансијска средства, већ да на низак наталитет утиче нови приступ животу и вредносни систем у којем деца више нису највеће богатство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *