Нови Сад одбројава – 100 дана до титуле Европске престонице културе

Још тачно 100 дана остало је до тренутка када ће Нови Сад и званично бити Европска престоница културе. Након померања са 2021. на 2022. годину, због пандемије коронавируса, као једина Европска престоница културе која је премештена за само годину дана, док су остали градови за две, Српска Атина је сада у последњој фази припрема.

У духу ишчекивања титуле која припада свим грађанима Новог Сада, у самом центру града, једном од пет културних средишта у процесу реконструкије у оквиру пројекта Европске престонице културе, програмска директорица пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, Сара Вулетић заједно са тимом и сарадницима Фондације, поставили су бројач који ће свакодневно приказивати колико је остало до године у којој ће град понети једну од најпрестижнијих европских титула, а у плану је да се овоме прикључе и локални уметници, организације и институције.

Паралелно са тим, све до краја ове године широм града биће представљени догађаји планирани у оквиру осам програмских лукова, који чине програмски концепт 2022. године, вођен крилатицом „За нове мостове“.

Како је најављено крајем јуна ове године, Нови Сад ће се као Европска престонице културе 2022. године представити са више од 1500 културних догађаја и 4000 локалних, националних и интернационалних уметника у укупно осам програмских лукова. Од тога, више од 1700 европских и светских уметника из преко 45 земаља причаће причу Српске Атине кроз визуру заједничких европских вредности, али и изазова.

Свечано отварања године титуле, односно својеврсна представа која ставља акценат на спој науке и културе, осврћући се са поносом на велике српске научнике, биће одржана 13. јануара 2022, на Дочеку 7530, а завршетак године, 31. децембар, означиће затварање титуле, такође симболично заказано у оквиру Дочека 2023.

У овој последњој фази припрема, Нови Сад шаље и последњи извештај Европској комисији, претендујући да буде добитник престижне награде „Мелина Меркури“, коју Европска комисија додељује на основу успешности спровођења пројекта. Подсећамо, након претходног извештаја, који је послат 2019. године, Европска комисија оценила је Нови Сад као једну од најбољих Европских престоница културе у тој фази припрема.

Детаљне информације можете пронаћи на званичном сајту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

извор: НСЕПК
фото: В. Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *