Мемедовићу, Баранову и Његовану уручена „Златна пера“ ДНВ-а

Друштво новинара Војводине уручило је награду „Златно перо 2020“ колегама које су дале посебан допринос новинарству. То престижно признање, које ДНВ додељује од 2011,  уручено је  новинарима Јовану Мемедовићу и Јевгенију Баранову, као и историчару и публицисти др Драгу Његовану. 

Уручење награде МемедовићуЗахваливши  ДНВ-у што је препознао и наградио његов рад,  новинар и водитељ РТС-а Јован Мемедовић објаснио је да му гледаност емисије „Сасвим природно“  последњих година „даје за право да проба да промени неке ствари у окружењу, онолико колико то то може један новинар, тиме што указује на њих, или само преноси искуства других који су у нечему успели“. „Поготово што живимо у земљи чуда, овде заиста има неких ствари које не можете наћи ни северније, ни јужније ни источније ни западно. Ово је конгломерат људи различитог порекла, традиције, историје и ту заиста има свакојаких чуда, треба само мало прошетати лево, десно“, навео је Мемедовић.

 

Доскорашњи новинар Првог канала Руске телевизије, познат домаћој јавности по репортажама које је на Косову и Метохији снимао крајем деведесетих година, однедавно руководилац Руског дома у Београду, Јевгениј Баранов, каже да за њега посебну част представља чињеница да је ово признање добио од колега из Србије.

„За ове 23 године, колико радим на овом подручју, мој главни задатак је био да што већи број руских медија буде овде присутан. Нажалост, 1999. их је било мање, до 2003. много мање, а ја сам желео да оно што се овде дешава буде представљено и запамћено у руским медијима“, рекао је Баранов.

 

Трећи овогодишњи лауреат је историчар и публициста др Драго Његован. Кроз свој вишедеценијски рад на пољу науке, пре свега, историје, значајан део посветио је развоју српског новинарства, па  његов опус садржи и бројне радове на тему зачетака журналистике у нашој земљи. „Тако је у време Мајске скупштине, рецимо, било важних новинарских тема, попут слободе штампе, о којој је писао Данило Медаковић, а које би биле актуелне и данас, без обзира на то да ли  би испод тих текстова неко био потписан или не“, навео је Његован.

 

Награде  овогодишњим лауреатима, златна пера и повеље,   председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић и члан УО ДНВ-а Младен Булут  уручили су у Руском дому у Београду. У  складу са актуелним мерама услед епидемије, свечаност је одржана у присуству мањег броја званица од планираног, напомињу организатори.

Извор и фото: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *