Memedoviću, Baranovu i Njegovanu uručena „Zlatna pera“ DNV-a

Društvo novinara Vojvodine uručilo je nagradu „Zlatno pero 2020“ kolegama koje su dale poseban doprinos novinarstvu. To prestižno priznanje, koje DNV dodeljuje od 2011,  uručeno je  novinarima Jovanu Memedoviću i Jevgeniju Baranovu, kao i istoričaru i publicisti dr Dragu Njegovanu. 

Uručenje nagrade MemedovićuZahvalivši  DNV-u što je prepoznao i nagradio njegov rad,  novinar i voditelj RTS-a Jovan Memedović objasnio je da mu gledanost emisije „Sasvim prirodno“  poslednjih godina „daje za pravo da proba da promeni neke stvari u okruženju, onoliko koliko to to može jedan novinar, time što ukazuje na njih, ili samo prenosi iskustva drugih koji su u nečemu uspeli“. „Pogotovo što živimo u zemlji čuda, ovde zaista ima nekih stvari koje ne možete naći ni severnije, ni južnije ni istočnije ni zapadno. Ovo je konglomerat ljudi različitog porekla, tradicije, istorije i tu zaista ima svakojakih čuda, treba samo malo prošetati levo, desno“, naveo je Memedović.

 

Doskorašnji novinar Prvog kanala Ruske televizije, poznat domaćoj javnosti po reportažama koje je na Kosovu i Metohiji snimao krajem devedesetih godina, odnedavno rukovodilac Ruskog doma u Beogradu, Jevgenij Baranov, kaže da za njega posebnu čast predstavlja činjenica da je ovo priznanje dobio od kolega iz Srbije.

„Za ove 23 godine, koliko radim na ovom području, moj glavni zadatak je bio da što veći broj ruskih medija bude ovde prisutan. Nažalost, 1999. ih je bilo manje, do 2003. mnogo manje, a ja sam želeo da ono što se ovde dešava bude predstavljeno i zapamćeno u ruskim medijima“, rekao je Baranov.

 

Treći ovogodišnji laureat je istoričar i publicista dr Drago Njegovan. Kroz svoj višedecenijski rad na polju nauke, pre svega, istorije, značajan deo posvetio je razvoju srpskog novinarstva, pa  njegov opus sadrži i brojne radove na temu začetaka žurnalistike u našoj zemlji. „Tako je u vreme Majske skupštine, recimo, bilo važnih novinarskih tema, poput slobode štampe, o kojoj je pisao Danilo Medaković, a koje bi bile aktuelne i danas, bez obzira na to da li  bi ispod tih tekstova neko bio potpisan ili ne“, naveo je Njegovan.

 

Nagrade  ovogodišnjim laureatima, zlatna pera i povelje,   predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić i član UO DNV-a Mladen Bulut  uručili su u Ruskom domu u Beogradu. U  skladu sa aktuelnim merama usled epidemije, svečanost je održana u prisustvu manjeg broja zvanica od planiranog, napominju organizatori.

Izvor i foto: Vojvođanski novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *