Маја Гојковић на челу Покрајинске владе, дванаест покрајинских секретара положило заклетву

На челу Покрајинске владе у наредне четири године биће  Маја Гојковић, прва жена на тој позицији после осам деценија. То су већином гласова одлучили посланици Скупштине Војводине. Досадашња министарка културе и некадашња градоначелница Новог Сада, а сада и покрајинска премијерка, најавила је у експозеу да ће „развојни пројекти, капитална улагања и интерес грађана бити приоритети њеног будућег кабинета“. Влада ће имати четири потпредседника и дванаест покрајинских секретара, од којих је пет нових.

Нова председница покрајинске Владе има богато парламентарно искуство од 1992. године, када је први пут постала један од најмлађих народних посланика, подсетио је предлагач мандатара, председник Скупштине Војводине Балинт Јухас. Како је оценио, верује да ће њене референце и политичко искуство дуго три деценије бити довољни да покрајину води успешно и у правцу даљег развоја.

Гојковић је у експозеу истакла да јој је посебно задовољство што је прва жена у историји извршне власти АП Војводине. Додала је да очекује да ће у наредних четири године, заједно са републичком владом и другим органима власти, Покрајина бити мотор развоја, а да ће се она у свом раду водити јединством са осталим нивоима власти и континуитетом у раду на важним пројектима.

„Кроз све ове пројекте првенствено ћемо наставити да се ослањамо и чувамо благо Покрајине, а то је богатство различитости у етничком и сваком другом погледу. Велика је привилегија и обавеза наставити рад на већ започетим пројектима. То ће бити чврст ослонац за планове и активности који ће се реализовати у будућности. Економски развој биће на првом месту приоритета. Висок животни стандард, енергетски одржива Војводина, зелена Војводина и Војводина по мери свих њених грађана“, истакла је мандатарка.

Нова имена у покрајинској влади су др Милан Попов, задужен за здравство који ће бити и нови потпредседник Владе, други потпредседник је Роберт Отот који ће бити задужен за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, затим Бојан Врањковић – као секретар за енергетику, др Бранко Маркоски – за високо образовање и научноистраживачку делатност и Александра Ћирић Бошковић – за културу и информисање. Сандра Божић биће на функцији потпредседника Покрајинске владе. На истој позицији остају Владимир Галић који је био и остаје потпредседник Владе и секретар за пољопривреду, Александар Софић – за регионални развој, Дане Баста за спорт и омоладину, Немања Ерцег за урбанизам и заштиту животне средине, Ненад Иванишевић – за привреду и туризам, Предраг Вулетић за социјалну политику и Смиљка Јовановић за финансије.

Текст и фото: Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *